01 aug. 2023 | 09:25

Facturile la energie și utilități, plătite cu card de credit și împrumuturi: țara din Europa copleșită de criza financiară

ACTUALITATE
Facturile la energie și utilități, plătite cu card de credit și împrumuturi: țara din Europa copleșită de criza financiară

Pare greu de crezut la prima vedere, dar numeroși cetățeni ai uneia dintre țările dezvoltate ale Europei au ajuns să-și plătească facturile la energie și utilități folosind carduri de credit și împrumutându-se. Acest lucru se transformă, conform experților, într-o „bombă cu ceas a datoriilor.

Facturile la energie și utilități, plătite cu card de credit și împrumuturi

Dacă te gândești la o țară unde milioane de oameni apelează la împrumuturi pentru a-și putea plăti facturile la energie și utilități, probabil că primul gând s-ar duce către un stat din estul ori sud-estul Europei, inclusiv România.

Cu toate acestea, această situație dramatică se întâlnește în Marea Britanie, fosta mare putere colonială și una dintre țările cele mai dezvoltate de pe Bătrânul Continent.

Dar, la mai bine de 3 ani de la Brexit și pe fondul crizei economice globale, milioane de familii britanice se împrumută pentru a acoperi facturile și cheltuielile de bază, arată o analiză realizată de fundația de caritate pentru combaterea sărăcie. Joseph Rowntree Foundation, conform The Guardian.

Fundația atrage atenția că Marea Britanie intră într-o nouă fază periculoasă a crizei costului vieții, avertizând cu privire la “bomba cu ceas a datoriilor”, în timp ce creșterile ratelor dobânzilor afectează gospodăriile cu venituri mici.

Rapoartele sugerează că firmele se adresează părinților singuri aflați în dificultate, folosind reclame pe rețelele de socializare, pentru a le oferi scheme nepotrivite de rambursare a datoriilor care îi vor lăsa într-o situație mai proastă.

Țara din Europa copleșită de criza financiară

Potrivit analizei Fundației Joseph Rowntree (JRF), 2,3 milioane de familii cu venituri mici au raportat că au luat împrumuturi sau au folosit credite pentru a plăti facturile esențiale în timpul crizei.

Atenția politică s-a concentrat asupra impactului ratelor dobânzilor asupra plătitorilor de credite ipotecare, dar acestea au un impact și asupra celor cu bugete restrânse. În multe cazuri, opțiunea de a se împrumuta este eliminată.

Aproape 6 milioane de familii cu venituri mici au datorii negarantate, cum ar fi carduri de credit, descoperiri de cont și împrumuturi personale de la bănci, cooperative de credit și împrumutători de zi cu plată.

În luna mai a acestui an, acestea datorau în total 14,2 miliarde de lire sterline. Dobânzile la aceste datorii se ridicau la 3,9 miliarde de lire sterline, echivalentul a aproximativ 675 de lire sterline pe an pentru fiecare familie.

Utilizarea creditelor pentru plata facturilor nu împiedică gospodăriile să rămână în urmă cu plățile. Trei sferturi dintre aceștia raportează întârzieri la plata a cel puțin o factură sau un angajament de creditare a gospodăriei, iar 44% au întârzieri la plata a trei sau mai multe facturi. Între timp, 2,8 milioane de gospodării cu venituri mici au declarat că li s-a refuzat un împrumut între mai 2021 și mai 2023.

“Criza costului vieții intră într-o nouă fază periculoasă”, a declarat Rachelle Earwaker, economist senior la JRF. “Chiar și la acest aparent vârf al suferinței economice, milioane de familii cu venituri mici continuă să se bazeze pe colacul de salvare al împrumuturilor negarantate pentru a evita să cadă și mai mult în dificultăți materiale grave. Dar, având în vedere că ratele dobânzilor continuă să crească, rămâne neclar cât de mult mai poate suporta această opțiune.

“În ciuda faptului că inflația a scăzut din nou, riscăm tragedia unui al doilea val al acestei crize, în condițiile în care milioane de oameni se străduiesc să își mențină împrumuturile, având în vedere creșterea ratelor dobânzii”, a completat economista.

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele