28 iul. 2023 | 10:36

România riscă să piardă bani importanți. Avertismentul economiștilor. ”Se impune o intervenție promptă”

ACTUALITATE
România riscă să piardă bani importanți. Avertismentul economiștilor. ”Se impune o intervenție promptă”

România riscă să piardă bani importanți, în contextul în care a înregistrat al treilea cel mai mare deficit bugetar din Europa în ultimele 12 luni. Economiștii au lansat un avertisment, precizând că este nevoie de o intervenție promptă pentru redresarea situației și evitarea consecințelor.

România riscă să rămână fără fonduri importante

O analiză grafică arată că România a înregistrat al treilea cel mai mare deficit bugetar din Europa, în perioada T2 2022 – T1 2023 (12 luni), cu o valoare de 5,9% din PIB.

Astfel, România se află în procedură de deficit excesiv și riscă să piardă fonduri importante dacă nu reușește să se încadreze în ținta de deficit de 4,4% din PIB până la sfârșitul acestui an.

Analiza a fost făcută de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor.

Această analiză mai arată că în prima jumătate a acestui an, cheltuielile României au fost cu 37,2 miliarde de lei mai mari decât cele planificate, înregistrând o creștere de aproximativ 16,5% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile ce au crescut considerabil în România

Au fost observate creșteri considerabile la cheltuielile de asistență socială, care au ajuns la aproape 100 de miliarde de lei (o creștere de 11% față de 2022), la cheltuielile de personal, care au depășit 63 miliarde lei (o creștere de 8% față de 2022), la cheltuielile cu bunuri și servicii, care au crescut cu 36 miliarde lei (o creștere de 12% față de 2022), și la cheltuielile cu dobânzile, care au fost de aproape 16 miliarde lei (o creștere de peste 10% față de 2022).

Pe de altă parte, veniturile au ajuns la 242,74 de miliarde de lei în primele șase luni ale anului, în creștere cu 12% față de aceeași perioadă a anului trecut. Această creștere a fost influențată de majorările salariale, ce au dus la un avans al încasărilor din impozitul pe salarii și venituri, precum și din contribuțiile de asigurări.

Avertismentul specialiștilor

Szász Levente, coordonatorul proiectului de cercetare economică și prodecan al FSEGA, a avertizat că dacă România continuă să înregistreze deficite bugetare mari în mod constant, ar putea să ajungă la nivelul mediu al Uniunii Europene mai repede decât anticipau inițial analiștii, ceea ce ar conduce la o creștere a dezechilibrelor bugetare.

”Se observă că ritmul de creștere al cheltuielilor bugetare a fost mai mare decât cel al veniturilor, iar ținta de deficit bugetar pentru acest an este mai mică decât cea din anul precedent. Cu toate acestea, datoria publică a României reprezintă aproximativ 48% din PIB, sub media Uniunii Europene, care este de 86%.

Aceste cifre indică clar că se impune o intervenție promptă și pe termen lung pentru a atinge echilibrul bugetar și pentru a evita consecințele negative ale unui deficit bugetar ridicat”, a spus Szász Levente.

Deficitul bugetar a stagnat în mod surprinzător în luna iunie, în urma unei creșteri semnificative în luna mai. Astfel, Ministerul Finanțelor a raportat un deficit bugetar de 2,34% din Produsul Intern Brut (PIB) după prima jumătate a anului, în creștere ușoară față de un deficit de 2,32% după primele cinci luni.

Ca valoare absolută, deficitul bugetar a ajuns la 37,21 miliarde lei, după șase luni, în creștere atât față de primele cinci luni ale anului, când era de 36,91 miliarde lei, cât și față de deficitul de 23,51 miliarde lei aferent primei jumătăți a anului 2022.