Complet interzis în România, lovitura momentului pentru pensionarii care își rotunjesc veniturile: rămâi fără leafă
Pensionarii din România au primit o lovitură dură, din punct de vedere financiar, după intrarea în vigoare a ultimelor noutăți legislative din domeniu. Astfel, o bună parte dintre ei vor pierde sume importante, ce se adăugau celor obținute prin pensie.
Complet interzis în România, lovitura momentului pentru pensionarii care își rotunjesc veniturile
Nu era neobișnuit, până acum, ca mulți pensionari să-și rotunjească veniturile fiind angajați la instituții bugetare ce aveau nevoie de experiența lor în diverse domenii.
Dar acest lucru nu se va mai putea întâmpla de acum încolo, odată cu votarea legii ce interzice cumulul pensiei cu salariul.
Un exemplu elocvent pentru impactul acestei noi legi este vizibil în Botoșani. Aici, sute de pensionari primesc pensie și salariu în același timp, fiind angajați la stat, ocupând astfel locurile de muncă din instituțiile statului pe care le-ar putea ocupa „tinerii care ies de pe băncile facultăților”, ce sunt nevoiți să lucreze sezonier sau să își caute un loc de muncă în alt stat, scrie Botoșăneanul.
Astfel, conform sursei citate, în evidențele Casei Județene de Pensii (CJP) figurează sute de botoșăneni care, deși au atins vârsta standard de pensionare, continuă să lucreze în sistemul bugetar.
În plus, sunt activi în instituțiile statului și foști militari și foști polițiști, a căror evidență nu apare înregistrată la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), aceste categorii profesionale nefiind incluse în sistemul public de pensii.
Rămâi fără leafă
Prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, a declarat, joi, că la o primă informare există 416 de persoane care cumulează pensia cu salariul de la stat, în afară se pensionarii din sistemul MAI și MAPN care beneficiază de excepțiile prevăzute de lege în această privință.
„Este o lege dată recent care va interzice în sistemul public cumularea pensiei cu salariul, bineînțeles cu anumite derogări care s-au stabilit în momentul în care s-a dat legea respectivă. La o primă informare pe care am cerut-o de la Casa Județeană de Pensii, avem în evidențele lor un număr de 416 persoane care cumulează pensia cu salariul, mai puțin persoanele care au ieșit la pensie din sistemul MAI și din sistemul MApN”, a declarat, joi, Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani.
Și directorul general al Casei Județene de Pensii Botoșani, Ioan Buzilă, a comentat efectele legii respective asupra situației pensionarilor aflați în această situație.
„Sunt și unități de stat care nu au actele la Botoșani, cum e ANAF-ul, care este la Iași sau la București și noi nu putem accesa baza de date. În rest, situația vizează pe cei din sistemul public care cumulează pensia cu salariul. La ceilalți evidențele sunt la Direcția Financiară a Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale, au case separate de pensii, la București”, a explicat Ioan Buzilă.
Amintim că, pe data de 29 iunie 2023, Camera Deputaţilor a votat, în calitate de for decizional, legea care interzice cumulul pensiei cu salariul, însă există câteva excepții, respectiv:
- persoane alese în funcţii de autoritate sau demnitate publică şi cele pentru care durata mandatului este stabilită expres prin Constituţia României;
- profesorii;
- persoanele angajate cu ora să aibă grija de bătrani;
- asistenții maternali;
- beneficiarii de pensii de urmaş şi beneficiarii de pensie de invaliditate gradul III cu drept de muncă;
- medicii și asistenții;
- preoţii și artiștii;
- membrii Academiei Române;
- cei care lucrează în autorități autonome (BNR, ANRE, ASF, ANCOM, ANRE).
Trebuie spus, totuși, că, la ora actuală, se așteaptă decizia Curții Constituționale pe marginea acestei legi. CCR a amânat pentru 2 august pronunțarea privind obiecția de neconstituționalitate formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).