28 iul. 2023 | 08:00

Tichetele de masă ar putea fi taxate. La ce valoare ar putea ajunge, de fapt, după majorare

ACTUALITATE
Tichetele de masă ar putea fi taxate. La ce valoare ar putea ajunge, de fapt, după majorare

Tichetele de masă ar putea fi taxate, astfel că valoarea lor a putea fi alta decât cea anunțată de oficiali, după majorările ce vor avea loc la 1 august și la 1 ianuarie. Acest scenariu ar fi luat în calcul de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Valoarea tichetelor de masă, majorată

La propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Guvernul a aprobat, joi, majorarea valorii tichetului de masă în contextul scăderii puterii de cumpărare a populaţiei, ca urmare a războiului din Ucraina şi a liberalizării preţurilor la energie.

”Având în vedere că valoarea acestor tichete a rămas neschimbată în ultimele două semestre, deşi preţul alimentelor, cât şi al utilităţilor au crescut semnificativ, Executivul a decis majorarea în două etape a acestei valori:

de la 30 de lei la 35 de lei, începând cu data de 1 august 2023, respectiv 40 de lei din 1 ianuarie 2024”, a transmis Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă.

Nivelul nominal al tichetului de masă, de până la 40 lei/tichet/zi, se va aplica şi în primele două luni ale semestrului II ale anului 2024, respectiv august 2024 şi septembrie 2024. Aceste decizii au fost anunțate de prim-ministrul Marcel Ciolacu la începutul şedinţei de Guvern de joi.

La ce valoare ar putea ajunge tichetele de masă, dacă ar fi taxate

Însă, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, ar lua în calcul taxarea tichetelor de masă cu 10%, adică valoarea contribuției de sănătate – CASS, după cum au declarat surse guvernamentale, potrivit G4Media. Acest scenariu ar fi dezbătut în coaliția de guvernare.

”Astăzi creştem valoarea tichetelor de masă, măsură anunţată deja din prima săptămână de guvernare drept prioritate a acestui mandat. Majorăm această valoare de la 30 de lei la 35 de lei lunar, începând cu 1 august şi vom ajunge la 40 de lei, pe lună, de la 1 ianuarie 2024.

Este un gest cât se poate de firesc, ţinând cont de inflaţia din acest an”, a spus premierul Marcel Ciolacu, joi, fără a menționa o posibilă taxare a tichetelor de masă.

Astfel, în cazul în care s-ar introduce plata CASS, atunci din valoarea de 35 de lei a unui tichet de masă se vor scădea 3,5 lei. Prin urmare, creșterea reală a valorii tichetelor de masă ar fi, în acest caz, de 1,5 lei.