26 iul. 2023 | 20:06

Locurile de muncă bine plătite se iau „pe pile”? Ce cred românii noștri despre piața muncii în 2023

ACTUALITATE
Locurile de muncă bine plătite se iau

Deși ne aflăm în anul de grație 2023, mulți conaționali de-ai noștri continuă să creadă cu vehemență faptul că locurile de muncă foarte bine plătite la noi în țară se ocupă uneori și „pe pile”. Aceasta reprezintă una dintre temerile majore ce macină mintea angajaților ce și-ar dori să-și schimbe jobul.

Sigur și tu te-ai gândit măcar o dată în ultima perioadă să-ți schimbi locul de muncă și fie că ai trecut la fapte fie că nu, sigur ai găsit motive care te-au dat înapoi, mai mult sau mai puțin. Care au fost acestea? Ce dezavantaje sau ce temeri ai identificat în scenariul de a-ți schimba jobul?

Trăim în 2023. Și acum se mai dau joburi „pe pile”?

Ei bine, sigur te vei regăsi printre cele enunțate mai jos, fiindcă datele aparțin unui sondaj relevant efectuat de o platformă de recrutare online de la noi din țară.

Analiza indică faptul că majoritatea românilor ce doresc să-și schimbe jobul se confruntă cu unele temeri, mulți dintre ei punându-și problema faptului că joburile bune se ocupă cu ajutorul relațiilor, nu neapărat prin meritocrație. Alții se confruntă cu piedici de altă natură, de exemplu au așteptări salariale prea mari.

„Din păcate, în cazul a 22% dintre respondenți, încă mai există percepția că joburile cele mai bune sunt luate pe „pile”. 15,4% cred că au dificultăți în a obține locul de muncă dorit pentru că au așteptări salariale prea mari și aproape la fel de mulți nu au încredere că anunțurile de joburi sunt adevărate.

Următoarele obstacole menționate sunt lipsa de experiență, numărul insuficient de locuri de muncă disponibile în piață sau faptul că ar avea nevoie de consiliere profesională, dar nu știu la cine să apeleze. 12% dintre respondenți declară, pe de altă parte, că au încredere totală în ei înșiși și că nu întrevăd niciun fel de problemă în calea lor spre obținerea unui nou job”, spune Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs, cea mai are platformă de recrutare din România.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele