26 iul. 2023 | 12:35

Animalul rar care vine din Ucraina: a fost observat în România, cât de periculos este, de fapt

ACTUALITATE
Animalul rar care vine din Ucraina: a fost observat în România, cât de periculos este, de fapt

Un animal rar care a fost observat în România recent, iar acesta este originar din Ucraina, dar întâlnit și în centrul țării noastre, precum și în sud-vestul Rusiei.

Cele mai multe observații ale acestei specii au fost înregistrate în zona de silvostepă din regiunea Harkov.

animalul-periculos-venit-din-ucraina-sarpe-vipera

Vipera nikolskii, venită din Ucraina și întâlnită și în centrul țării noastre, precum și în sud-vestul Rusiei

Ce se știe despre această ființă extrem de periculoasă

Vipera nikolskii este considerată un răpitor înfricoșător, dispunând de venin toxic. Numele său a fost dat în onoarea herpetologului rus Alexander Mikhailovici Nikolsky.

Când te afli în drumeție sau la plimbare prin zonele în care această viperă poate fi întâlnită, poate că n-ar fi rău să ții cont de sfaturile specialiștilor.

Ei avertizează să fii atent la frunzele din pădure sau de la munte, în special atunci când cauți ciuperci sau mure, deoarece vipera se ascunde adesea în aceste locuri și este greu de observat, la o primă vedere.

Este extrem de important să fii atent la fiecare pas și să eviți să calci pe viperă, deoarece mușcătura sa poate fi periculoasă, chiar mortală. Prin vigilență și prudență, se poate evita un potențial pericol întâlnit.

De asemenea, experții în domeniu afirmă că acest șarpe este întâlnit cel mai des primăvara, când iese din hibernare, sau toamna, când temperaturile încep să scadă.

Vipera nikolskii a fost fotografiată în Codrii Iașilor, confirmând prezența sa în această zonă.

În aceste perioade, primăvara și toamna, este important să dăm dovadă de atenție sporită atunci când ne plimbăm prin păduri sau zone montane, deoarece viperelor le place să se ascundă sub frunzele căzute sau în locuri adăpostite, așa cum menționam anterior, în cadrul acestui articol.

Vipera nikolskii, venită din Ucraina și întâlnită și în centrul țării noastre, precum și în sud-vestul Rusiei

Cum ne ferim de vipera nikolskii

Așadar, iată ce spun specialiștii despre această viperă periculoasă. „Rămâne important să fim atenți dacă umblăm cu mâinile prin frunze (de exemplu pentru ciuperci), să nu călcăm accidental pe ele, să purtăm bocanci ca precauție și în nicio situație să nu căutăm să le atingem sau să le facem rău, abia atunci crescând riscul de mușcătură.

Nu e nimic de speriat, e un șarpe timid, care va căuta să se retragă imediat, sunt șanse foarte mici să îl vedem”, au punctat reprezentanții comunității Codrii Iașilor, în trecut.

În definitiv, este foarte important să eviți contactul cu asemenea animal, iar dacă ai avut ghinionul să fii mușcat de o viperă, să nu eziți să ceri ajutor de specialitate.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele