25 iul. 2023 | 11:14

Tot mai multe nopți tropicale în România. Cu cât a crescut numărul lor în ultimele decenii și cum se formează ”insulele de căldură”

ACTUALITATE
Tot mai multe nopți tropicale în România. Cu cât a crescut numărul lor în ultimele decenii și cum se formează ”insulele de căldură”

Sunt înregistrate tot mai multe nopți ”tropicale” în România. Numărul lor a crescut considerabil în ultimele decenii. Specialiștii au explicat de ce sunt acestea atât de greu de suportat, precum și modul în care se formează așa-numitele ”insule de căldură”.

Cu cât a crescut numărul nopților tropicale în România

”Nopțile tropicale” sunt acelea în care temperatura nu scade sub 20 de grade Celsius. La altitudini mici, acestea se înregistrează în perioada iunie – septembrie, și foarte rar în luna mai. În mod excepțional, temperatura minimă poate să fie de 26 până la 28 de grade Celsius.

Unele dintre localitățile din România în care sunt multe nopți extrem de calde sunt Oravița, Șiria (județul Arad), Sulina, Dumbrăvița de Codru, Gura Portiței, Constanța, Mangalia, Giurgiu și Cotnari.

Relieful are un rol important în repartiția numărului de nopți tropicale. Formele concave de teren, cum ar fi depresiunile și văile închise, favorizează în timpul nopții acumularea aerului rece și dens ce alunecă descendent pe pante, în aceste condiții apărând inversiunile termice. Ca urmare, pe pante, numărul de nopți tropicale poate fi asemănător cu cele din depresiuni.

Cum se formează ”insulele de căldură”

Conform experților, ”insulele de căldură” se formează din cauza unor factori cum ar fi materialele din care sunt construite clădirile și drumurile sau modul în care au fost plasate clădirile.

Aceste detalii amplifică creșterea temperaturii în interiorul orașelor, astfel că se simte mai puternic căldura atât în timpul zilei, cât și pe parcursul nopții.

Concret, în orașe temperaturile sunt în general mai mari decât în localitățile rurale din apropierea lor, din cauza acestor ”insule urbane de căldură”. Valul de căldură este amplificat, iar temperaturile care apar ca înregistrate nu mai sunt relevante ca impact real al stresului termic.

De ce sunt atât de greu de suportat nopțile foarte calde

Specialiștii au explicat că nopțile foarte calde sunt greu de suportat deoarece organismul are nevoie să se răcorească în timpul somnului. În lipsa unor temperaturi optime pe parcursul nopții, apare stresul fizic și psihic.

Studii efectuate recent arată nu doar că oamenii dorm mai prost în nopțile de vară când în casă este prea cald, ci și că dorm mai puține ore.

În cele mai grave cazuri, la oamenii care au probleme de sănătate, organele interne pot ceda în zilele în care este simultan aer prea umed și prea cald, încât transpirația nu mai poate disipa căldura corporală.

Valurile de căldură țin uneori și mai mult de 4-5 zile, iar cei mai afectați sunt bătrânii, copiii foarte mici, cei care au diverse boli și cei care lucrează în aer liber, în domenii precum agricultură și construcții.