Fluviul Eufrat seacă, ce spune Biblia despre acest semn: explicația cercetătorilor este cu totul alta
Fluviul Eufrat seacă, așa cum apare scris și în Biblie, ca avertizare pentru ceea ce urmează să se întâmple după acest eveniment. Dacă ne-am lua după Cartea Apocalipsei, acest lucru nu este deloc de bine, dar cercetătorii dau asigurări că explicația secarea biblicului râu este de o cu totul altă natură.
Fluviul Eufrat seacă, ce spune Biblia despre acest semn
Conform Bibliei, în capitolul Geneza sau Facerea, fluviul Eufrat este una din cele patru ape care curg din Grădina Edenului. Este al patrulea râu, după Pison, Gihon și Tigru, care se formează din râul care curge din grădina Raiului. Râu reprezenta una din limitele țării promise de Dumnezeu lui Avraam și descendenților săi.
Pe de altă parte, Apocalipsei Sf. Ioan, când Eufratul va seca, acest lucru va însemna semnalul că Armaghedonul, bătălia finală între oștile conduse de Iisus Hristos și cele supuse Satanei (Fiarei) este aproape.
Eufratul este unul dintre cele mai lungi și mai importante fluvii din lume. Acesta a hrănit leagănul civilizației din Asia de Vest. Râul traversează Irakul, Siria și Turcia și, împreună cu fluviul Tigru, cu al cărui curs se unește, la un moment dat, a definit țările Mesopotamiei, care înseamnă „țara râurilor”.
Teritoriul din jurul celor două râuri biblice a fost supranumit „Semiluna fertilă” și a oferit condiții ideale pentru dezvoltarea agriculturii și, legat de aceasta, a unor mari civilizații. Dar, la ora actuală, sistemul Eufrat-Tigru se usucă într-un ritm accentuat.
Un raport al Ministerului pentru Resursele Apei din Irak din 2021 avertiza asupra faptului că cele două cursuri de apă ar putea seca până în 2040, din cauza scăderii nivelului apelor și a efectelor aduse de schimbările climatice, scrie IFLScience.
Explicația cercetătorilor este cu totul alta
În doar câteva decenii, debitul celor două fluvii a scăzut la aproape jumătate din media anuală a debitului din anii ploioși. Imaginile din stelit arată că bazinele Eufratului și Tigrului au pierdut deja 144 de kilometri cubi de apă doar între 2003-2013, ajungând la cel mai scăzut nivel din istorie.
Cauza principală a acestui fenomen este legată de schimbările climatice cu care se confruntă planeta. Orientul Mijlociu este considerat una dintre zonele cel mai vulnerabile la aceste schimbări, ceea ce face ca problemele împuținării apei să se manifeste mult mai dramatic decât în alte regiuni.
Veștile rele pentru mediu sunt și vești rele pentru oameni. Aproximativ 60 de milioane de persoane se bazează pe apa din sistemul Eufrat-Tigru, mai ales în Turcia și Irak.
Încă de la începutul anilor 2000, cooperarea internațională pentru managementul bazinelor celor două fluvii a stagnat, din cauza tensiunilor și conflictelor geopolitice dintre țările pe teritoriul cărora curg acestea.
Acest secol are, de altfel, potențialul pentru declanșarea mai multor „războaie ale apei”, unde diversele formațiuni militare și miliții din zonă se vot bate pentru această resursă vitală, asemănător celor înfățișate în pelicula „Mad Max”.
Complexul Eufrat-Tigru este unul cu o miză importantă, dat fiind și numărul mare de oameni ce trăiesc în regiune, dar și a instabilității politice ce persistă aici.
Pe lângă riscul de conflicte și violențe, bolile sunt un alt factor îngrijorător. Un articol publicat în British Medical Journal, în martie 2023, a investigat felul în care nenumărate urgențe medicale apar în Irak, din cauză că oamenii se luptă chiar și pentru posibilitatea de a se spăla pe mâini cu apă curată. De aici, un „evantai” de maladii infecțioase a lovit regiunea, de la holera, la varicelă, pojar și febră tifoidă.
Într-un fel sau altul, secarea sistemului Eufrat-Tigru, ar putea duce la o situație aproape apocaliptică și la înfruntări violente, așa cum pomenește Biblia.