20 iul. 2023 | 12:48

Stațiunea supranumită ”fabrica de sanatate”, sursa unor povești fascinante. Motive ca să vizitezi Sovata

ACTUALITATE
Stațiunea supranumită ”fabrica de sanatate”, sursa unor povești fascinante. Motive ca să vizitezi Sovata

Pe meleagurile din estul Transilvaniei, există o dilemă frecventă printre călători: să aleagă marea sau muntele ca destinație? Ei bine, la Sovata, această hotărâre se ia ușor, deoarece aici poți avea parte de ambele experiențe.

Sovata este o stațiune balneoclimaterică renumită, situată în regiunea Mureș, fiind cea mai mare stațiune balneară din zonă și una dintre cele mai mari din întreaga țară.

Orașul se află în Ținutul Secuiesc și este o adevărată comoară de izvoare saline, stânci de sare, depozite de nămol și dispune de faună și floră bogată.

Lacul Ursu are cea mai mare concentrație salină de pe planetă și este explicată științific prin prezența unui strat izolator de apă dulce provenită din izvoare.

sovata-statiunea-fabrica-de-sanatate 3

Stațiunea Sovata, din județul Mureș, văzută de sus

Istoria unei stațiuni unice

Sovata este o stațiune situată în depresiunea de sub vârful Saca (1777 m.).

În anul 1581, în zonă s-au stabilit 16 familii de secui, iar în 1597 localitatea a fost declarată sat. În timp, populația a crescut considerabil.

Un personaj crucial în transformarea localității Sovata într-o stațiune a fost Sófalvi Illyés Lajos, care a văzut potențialul locului în 1901. Totuși, cu mult înainte de asta, în 1860, un localnic numit Veress József a intuit beneficiile apei din zonă și a construit un baraj, adunând apa din izvoarele sărate în două rezervoare imense.

Apa acumulată era utilizată în bazine și căzi pe care Veress le confecționa din salcie. În 1876, locația cunoscută sub numele de Baia Ghera a fost autorizată oficial. Baia avea un bazin separat pentru femei și bărbați, împărțit de un perete de scândură. Apa sărată era amestecată cu apă dulce, încălzită într-un cazan, apoi turnată în cadă.

Locuitorii din Sovata aveau acces gratuit la această facilitate. În anul 1889, când József Veress a încetat din viață, existau deja 28 de cabine și 11 căzi în funcțiune.

Mai târziu, Regina Maria a României a primit propria sa cabină cu etaj pe malul lacului Ursu.

Baia Ghera a funcționat până în anul 1969, când a fost închisă. În urma unei viituri puternice din 1970, întreaga zonă a fost inundată, iar în prezent, există doar izvorul Ghera cu apă sărată, care este încă folosit de localnici.

Turiștii au ridicat o placă memorială în amintirea lui Veress.

Stațiunea Sovata, din județul Mureș, văzută de sus

Stațiunea Sovata, din județul Mureș, văzută de sus

Apele din Sovata au proprietăți terapeutice și pot trata 21 de boli

În anul 1901, Sófalvi Illyés Lajos a fondat oficial Sovata Băi, punând astfel bazele dezvoltării stațiunii.

Între anii 1990 și 2000, Sovata a devenit cu adevărat faimoasă, devenind un important centru turistic. Cu toate acestea, Sovata este mai mult decât o poveste, este un loc care trebuie trăit și simțit. Aici poți respira aerul curat al naturii, te poți bucura de plimbări reconfortante și de peisaje unice în lume.

De asemenea, te poți relaxa în băile de nămol sau în apele sărate și calde, fie pentru plăcere, fie pentru tratamentul unor afecțiuni. Se spune că apele din Sovata au proprietăți terapeutice și pot trata 21 de boli.

Stațiunea balneară oferă trei categorii de tratamente: preventiv (10-12 zile), tratamentul bolilor (18-20 zile) și reabilitare (3 săptămâni sau mai mult). Metodele de tratament includ utilizarea apei sărate și a nămolului, precum și diferite forme de fizioterapie.

Dintre afecțiunile care pot fi tratate la Sovata se numără: boli ale aparatului locomotor, afecțiuni endocrine, boli ale sistemului nervos, tulburări metabolice și afecțiuni ginecologice.

În prezent, în Sovata există șase lacuri sărate: Ursu, Aluniș, Negru, Mierlei, Roșu și Verde, alături de două lacuri cu apă dulce: Parascheva și Tivoli (sau Tineretului). Al șaptelea lac sărat, Lacul Șerpilor, s-a transformat în timp într-o mlaștină.

Pentru cei ce caută mai multă activitate, există trasee scurte de aproximativ o oră, cum ar fi Lacul Ursu – Vf. Cireșelu sau Lacul Ursu – Capela 14 cruci.

Există, de asemenea, și trasee mai lungi, printre care Sovata – Șașvereș – Pădurea Mare – Piatra Șiclodului, Săcădat – Valea Isuica – Vf. Becheci, Sovata – Valea Sebeș – Vf. Saca Mare, Sovata – Vf. Becheci – Culmea Reștad – Eremitu.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele