Momentul în care scafandrii au încremenit. S-au întâlnit cu cel mai rar pește uriaș. Legenda spune că prevestește cutremurele
Scafandrii din largul coastei Taiwanului au filmat o întâlnire rară cu un pește-vâslă uriaș, o specie atât de rar întâlnită încât există legende care spun că apariția sa precede cutremurele majore.
Peștele-vâslă uriaș a apărut în fața unor scafandri. O întâlnire unică în viață
Peștii vâslă trăiesc în general la adâncimi de aproximativ 200 de metri, deși au fost găsiți la adâncimi de 1.000 de metri, ceea ce face ca aceștia să se intersecteze rar cu oamenii. Instructorul de scufundări Wang Cheng-ru a surprins imaginile uneia dintre călătoriile lor mai aproape de suprafață.
Peștii vâslă – cei mai lungi pești osoși din lume, cel mai lung fiind estimat la 15 metri – sunt subiectul central al multor legende.
Vestitori ai cutremurului
În 2017, un alt mit vechi despre ei a reapărut: că ar fi ” vestitori ai cutremurelor”.
Deși credința că animalele se comportă diferit înainte de cutremure sau că știu că urmează cutremure, datează cel puțin din anul 373 î.Hr. când istoricul grec Tucidide a scris că șobolanii, câinii, șerpii și nevăstuicile au părăsit Helice cu câteva zile înainte de un cutremur mortal care a lovit orașul.
View this post on Instagram
Și alte anecdote din istorie au susținut că animalele se comportau ciudat înainte de cutremure.
„Cu câteva minute înainte de a fi simțite, boii și vacile au început să urle, oile și caprele au behăit și, grăbindu-se în confuzie una peste alta, câinii urlau îngrozitor, gâștele și păsările s-au alarmat și au făcut mult zgomot; caii care erau prinși în grajdurile lor au fost foarte agitați, au sărit în sus și au încercat să rupă hățurile cu care erau legați de iesle; cei care înaintau pe drumuri s-au oprit brusc și au scos sunete ciudate”, se arată într-o relatare a cutremurului din Napoli din 1805.
„Pisicile erau speriate și încercau să se ascundă, sau părul lor se ridica în mod sălbatic. Iepurii și cârtițele au fost văzuți părăsindu-și vizuinile; păsările s-au ridicat, ca și cum ar fi fost speriate, din locurile pe care se poposiseră; iar peștii au părăsit fundul mării și s-au apropiat de țărmuri, unde în unele locuri au fost prinși în număr mare.”
Simt animalele seismele înainte să aibă loc?
Relatarea continuă spunând că furnicile și reptilele și-au abandonat casele, în timp ce lăcustele zburau pe străzi.
„Câțiva câini, cu câteva minute înainte ca primul șoc să aibă loc, și-au trezit stăpânii adormiți, lătrând și trăgând de ei, ca și cum ar fi vrut să-i avertizeze de pericolul iminent, și mai multe persoane au putut astfel să se salveze”, adaugă relatarea.
Cu toate acestea, problema cu astfel de anecdote este că sunt anecdote și se bazează pe faptul că oamenii observă retroactiv comportamentul ciudat al animalelor după ce cutremurul a avut loc.
Deși rare, întâlnirile cu pești-vâslă se întâmplă. Uneori se întâmplă când nu există cutremure, iar alteori sunt descoperite cu puțin timp înainte de unul, scrie iflscience.
Another oarfish in the #Philippines – but are they really seismic harbingers? https://t.co/jcQnjjzdfQ img: : Elesa Rosé Jane Allocod pic.twitter.com/7JWMu1wRkV
— Sarah Keartes (@sarahkeartes) February 20, 2017
Desigur, ar fi foarte, foarte util să putem prezice evenimente meteorologice catastrofale pe baza mișcărilor peștilor, chiar dacă nu este pe deplin plauzibil.
Oamenii de știință au analizat acest lucru, o echipă analizând înregistrările privind observarea peștilor de mare adâncime și înregistrările cutremurelor mari.
Studiul a constatat că, din 336 de observații ale peștilor și 221 de cutremure în același interval de timp, doar o singură observație a putut fi corelată. „Ca urmare”, au scris ei, „cu greu se poate confirma asocierea dintre cele două fenomene”.