19 iul. 2023 | 19:39

IT-iștii, mai bogați decât îți închipui: muncesc mai puțin, câștigă mai mult

ACTUALITATE
IT-iștii, mai bogați decât îți închipui: muncesc mai puțin, câștigă mai mult

Știm cu toții faptul că salariile din sectorul IT sunt printre cele mai mari din întreaga economie românească, fiind la nivelul celor oferite în Occident, inclusiv datorită facilităților fiscale care sunt valabile pentru firme și angajați.

Dar cât de mult câștigă, cu adevărat, un salariat din IT, îți vei da seama cu adevărat analizând cifrele unui studiu deosebit de interesant, realizat de Bookingham.

Să tot fii IT-ist în România. Au putere financiară, nu glumă. Sunt plătiți regește

În această cercetare, experții au analizat cât trebuie să lucreze un român în 2023 ca să-și permită un meniu al zilei în oraș. De asemenea, aceștia au luat în calcul salariile medii pentru 30 de profesii, plus veniturile pensionarilor speciali și ale pensionarilor de rând. Pentru prețul meniului zilei, au făcut o medie și au stabilit suma de 35 lei.

Concluzia este simplă și ne indică puterea financiară mare de care se bucură acești lucrători. Concret IT-iștii se numără printre românii care își permit cel mai repede un meniul zilei în 2023. Un programator cu salariul mediu trebuie să lucreze puțin peste o jumătate de oră ca să câștige cei 35 lei pentru o masă la prânz în oraș, cu 6 minute mai mult decât ar trebui să lucreze un judecător sau un primar de comună.

Ca fapt divers, se mai notează în studiu, un educator lucrează la fel de mult ca un șofer de taxi ca să-și permită meniul zilei.

„Profesorii universitari câștigă mai bine și și-ar permite un meniul zilei mai repede: într-o oră și un sfert. Tot atât ar trebui să lucreze și un arhitect, dar și un bucătar. Studiul nostru arată însă că un educator ar trebui să lucreze cel mai mult dintre cadrele didactice: 2 ore. Asta îl pune în clasament sub un angajat în domeniul suport clienți sau un zidar”, se mai arată în analiza de specialitate.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele