Pământul a cunoscut cea mai caldă temperatură înregistrată la mizeul nopții. Unde este Valea Morții, locul recordului global
Cea mai caldă temperaturi înregistrată în nopții a avut loc în Valea Morții Dacă se confirmă, 48,9°C va fi cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată între orele 12 și 1 noaptea.
Cel mai fierbinte miez de noapte. Aproape 50 de grade Celsius
Pe 17 iulie, Pământul ar fi putut fi martorul celui mai fierbinte miez de noapte înregistrat vreodată, la o temperatură sufocantă de 48,9°C. Potențialul nou record a fost stabilit în Valea Morții, California, care este renumită pentru temperaturile record.
Această ultimă bornă a fost atinsă între orele 12 și 1 noaptea, conform înregistrărilor de la stația meteo din bazinul Badwater. Deși deocamdată citirile sunt doar provizorii, dacă se confirmă, ele vor marca cea mai mare temperatură înregistrată vreodată la această oră.
Jeff Masters, meteorolog la Yale Climate Connections, a declarat pentru New Scientist că nu are niciun dubiu că a fost doborât orice fel de record.
Nu este, însă, cea mai ridicată temperatură nocturnă generală. Acest record aparține Aeroportului Khasab, Oman, unde temperaturile au rămas peste 44,2°C toată noaptea între 16 și 17 iunie 2017.
Din nou, aceasta nu este o citire oficială: Organizația Meteorologică Mondială (OMM) menține recorduri oficiale ale vremii mondiale, dar cea mai fierbinte temperatură nocturnă nu este una dintre ele.
Death Valley nu este străină de temperaturile sufocante, fiind unul dintre cele mai fierbinți locuri de pe Pământ. Potrivit OMM și Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA), cea mai ridicată temperatură din toate timpurile din lume, 56,7°C, a fost înregistrată aici la 10 iulie 1913.
Record anulat după 90 de ani
Cu toate acestea, există dezbateri cu privire la validitatea acestor înregistrări. În 2012, OMM a anunțat că recordul de lungă durată al temperaturii aerului de 58°C , detectat în Libia în 1922, urma să fie anulat după 90 de ani din cauza unei erori de înregistrare.
Acest ultim potențial record climatic vine în timp ce SUA se află în mijlocul unui val de căldură, care arde zone întinse din sud și sud-vest, și reprezintă încă o piatră de hotar într-o lună deja record. Până în prezent, în iulie a fost doborât în mod repetat recordul celei mai fierbinți zile, precum și cea mai fierbinte săptămână din istorie.
Și se pare că lucrurile vor deveni din ce în ce mai fierbinți, experții prezicând că luna în sine ar putea fi cea mai fierbinte din ultimii 120.000 de ani.