Ce este anticiclonul Cerberus care a adus canicula peste Europa: de unde îi vine numele
Canicula răvăsește mare parte din Europa, dar și alte continente de pe planetă. Unul dintre responsabilii acestui val de căldură extremă este anticlonul Cerberus. Numele i-a fost ales în mod simbolic, tocmai pentru a accentua pericolul la adresa vieții umane pe care efectele anticiclonului și ale caniculei asociate acestuia îl reprezintă.
Ce este anticiclonul Cerberus care a adus canicula peste Europa
România, ca și mare parte din Europa, se topește în „cuptorul” temperaturilor ce ajung deja, în mod frecvent, spre 40 de grade și chiar mai mult. Astfel, vara aceasta tinde să devină cea mai călduroasă din istorie.
Au fost depășite multe recorduri de temperatură, de la cea medie globală, cu un maxim atins pe 6 iulie, până la recordul absolut înregistrat pe „Bătrânul Continent”, în Atena, pe 10 iulie 1977, de 48 de grade la umbră.
Alături de activarea fenomenului El Nino și de efectele generale ale încălzirii globale, unul dintre „vinovații” majori pentru canicula ce a pus stăpânire pe Europa este anticiclonul Cerberus.
Anticicloanele sunt, așa cum arată și numele, opusul cicloanelor. Dacă un ciclon aduce furtuni și vânturi puternice, anticicloanele sunt zone de presiune ridicată unde vânturile se deplasează mult mai leneșe. Din aceste motive, anticicloanele sunt asociate cu vreme însorită și caldă.
Dar ele pot deveni, foarte ușor, capcane pentru căldură. Presiunea ridicată împinge aerul în jos, ce se încălzește pe măsură ce coboară spre sol. Vânturile firave îl prinde ca într-o sticlă căreia îi pui dopul, conducând la formarea unui val de căldură.
De unde îi vine numele
Numele anticiclonului a fost inspirat de câinele monstruos cu trei capete – unele surse indică chiar și 50 de capete – Cerberus (sau Cerber, în română) – din legendele mitologiei antice grecești, care păzea intrarea în infernul stăpânit de zeul Hades. El permitea doar sufletelor morților să intre, dar mai ales veghea ca nimeni să nu mai iasă, împiedicându-le întoarcerea în lumea celor vii.
Cerberus avea un aspect înspăimântător: avea pe spate o mulțime de șerpi agresivi, coada lui era tot un șarpe, avea salivă otrăvitoare, ochi de jad, colți fioroși și un lătrat ca de tunet. Era considerat frate cu Hidra din Lerna și Leul din Nemeea.
„Cele trei capete reprezintă cele trei zone principale climatice în care Italia este divizată”, a afirmat meteorologul Stefano Rossi, pentru La Stampa, în apărarea numelui ales periculosului anticiclon ce a creat o cupolă de caniculă peste continent.
În orice caz, în ciuda faptului că este prezentat ca fiind numele oficial ales de Societatea Italiene de Meteorologie, Cerberus este, de fapt, un nume neoficial, iar unii nu sunt deloc mulțumiți de acesta.
„Acest nume este neoficial, iar noi nu-l folosim deloc”, a spus Luca Mercalli, președintele Societății Italiene de Meteorologie, conform Wired.
Explicând că numele i se pare ca având o tentă de senzaționalism, Mercalli s-a alăturat opiniilor care afirmă că folosirea unor „nume înspăimântătoare” pentru asemenea fenomene poate distrage atenția publică de la pericolele reale ale valului de căldură.
Numele de Cerberus a fost dat, de fapt, de site-ul meteo italian iLMeteo care în mod obișnuit, denumește anticloanele după anumite personaje mitologice.
„Numele date de noi nu sunt oficiale, dar mereu devin rapid faimoase, grație popularității noastre”, a spus fondatorul companiei, Antonio Sanò, pentru Wired.
În timp ce alte fenomene extreme, precum uraganele, primesc titluri oficiale, botezarea valurilor de căldură încă nu este așa de larg răspândită în lume. Primul val de caniculă care a primit un nume a fost chiar cel de anul trecut, ce a lovit Sevilla, Spania, și a fost botezat „Zoe”.
De atunci, Proiectul proMETEO Seviila, în colaborare cu Fundația Adrienne Arsht-Rockefeller din cadrul Consiliului Atlanticului lucrează pentru a stbili nume diferitelor fenomene de acest tip. Cu toate acestea, sistemul nu este, încă, recunocut oficial la nivel internațional, iar numele alese se aplică doar pentru fenomenele meteo ce afectează orașul Sevilla.