17 iul. 2023 | 09:18

Informația dimineții pentru toți românii care stau la bloc: ce se întâmplă cu interdicția instalării de centrale termice

ACTUALITATE
Informația dimineții pentru toți românii care stau la bloc: ce se întâmplă cu interdicția instalării de centrale termice

Pentru reducerea amprentei de carbon, autoritățile europene speră să desființeze în următorii ani centralele termice de apartament pe gaze naturale. În cel mai rău caz, își doresc ca respectivele centrale să devină o imposibilitate în blocurile noi. În teorie, autoritățile române ar trebui să transpună aceste directive în legislația națională.

În urmă cu ceva timp, fostul ministrul al Mediului,  Tanczos Barna, a inițiat un proiect legislativ menit să interzică centralele de apartament, în contextul îngrijorărilor globale legale de nivelul de poluare din marile orașe pe care acestea îl generează. Acel document a rămas însă în stadiu de avizare, iar pentru noul ministru, Mircea Fechet, nu mai este sub nicio formă o prioritate.

Mai mult decât atât, Fechet a insistat pe faptul că ”ar trebui aprofundat”, formulare tehnică pentru ”vedem mai încolo”. Punctual, în iunie, ministrul Mediului a spus că nu s-a luat nicio decizie referitoare la termenul la care centralele de apartament vor dispărea.

Ce se întâmplă cu centralele termice de apartament

„Există o nevoie certă de a finanța eficientizarea energetică a locuințelor și, până la centrale de apartament, aș vorbi despre 3,5 milioane de gospodării care încă se încălzesc cu lemn de foc, unele dintre ele având acces la rețeaua de gaze naturale și care ar putea să pună în viitor presiune mai mică pe fondul forestier, dacă or să treacă de pe încălzirea cu lemne pe încălzirea cu gaz, care este mai puțin poluantă”, a explicat ministrul Mediului într-o intervenție pe care a avut-o în weekend la Bacău.

Practic, Mircea Fechet a insistat asupra faptului că problema centralelor nu mai reprezintă un interes major pentru Ministerul Mediului. În schimb, oficialul speră să faciliteze tranziția românilor care se încălzesc cu gaz de la centrale pe lemne la gaze naturale, pentru a reduce presiunea pe fondul forestier al țării, conform Economedia.ro. 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele