16 iul. 2023 | 09:36

Incendii de vegetație în Insulele Canare. Armata spaniolă a trimis 150 de pompieri

ULTIMA ORĂ
Incendii de vegetație în Insulele Canare. Armata spaniolă a trimis 150 de pompieri

Mii de locuitori din La Palma, în Insulele Canare, au fost îndemnați să își părăsească locuințele în timp ce echipele de intervenție încearcă să țină sub control un incendiu de vegetație.

Incendiu de vegetație masiv în La Palma

Incendiul a început sâmbătă dimineața devreme și a mistuit deja 4.500 de hectare de teren și cel puțin o duzină de case, scrie  BBC.com

Aproximativ 400 de soldați de la diferite agenții se află pe teren pentru a combate incendiul.

Oficialii au declarat că aproximativ 4.255 de persoane au fost evacuate, dar că altele refuză să plece.

Această situație survine la mai puțin de doi ani după ce un vulcan a erupt pe insulă, distrugând mii de case.

Fernando Clavijo, președintele guvernului regional al Insulelor Canare, a declarat că există „rezistență la abandonarea caselor”, dar că prioritatea trebuie să fie salvarea de vieți.

„Oamenii sunt pe primul loc, apoi casele și apoi stingerea incendiului”, a spus el.

Incendiul a început în zona El Pinar din municipalitatea nord-vestică Puntagorda, înainte de a se răspândi spre sud, spre orașul Tijarafe.

Dl Clavijo a atribuit răspândirea rapidă a incendiului „vântului, condițiilor climatice, precum și valului de căldură pe care îl trăim”.

Focul rămâne necontrolat

Sâmbătă târziu, el a declarat că evoluția sa a încetinit, dar că a rămas necontrolată.

Un hidroavion a fost folosit pentru a combate incendiul înainte de căderea nopții. Un al doilea se va alătura operațiunii duminică, a anunțat presa locală.

Armata spaniolă a desfășurat 150 dintre pompierii săi și se așteaptă ca o altă unitate să urmeze. Crucea Roșie a înființat, de asemenea, o unitate pentru a ajuta persoanele evacuate.

Incendiul survine pe fondul unui val de căldură care a adus temperaturi galopante în mare parte din sudul Europei și care se așteaptă să continue și săptămâna viitoare.

Perioadele de căldură intensă apar în cadrul modelelor meteorologice naturale, dar la nivel global acestea devin mai frecvente, mai intense și durează mai mult din cauza încălzirii globale.