De ce să nu-ți ții telefonul pe Waze când mergi cu mașina. Cum eviți o amendă de 3.000 de lei pentru un detaliu ”neglijabil”
E vremea vacanțelor și numeroși români pleacă la drum cu mașina personală spre destinația de relaxare aleasă. Un obicei al multor șoferi este să-și țină telefonul pe Waze, folosind sistemul de navigație pentru a nu se rătăci ori pentru a ști în permanență cât mai au de parcurs. Dar un alt obicei des întâlnit la conducătorii auto din țara noastră le poate aduce o amendă usturătoare, ce ajunge și la 3.000 de lei.
De ce să nu-ți ții telefonul pe Waze când mergi cu mașina
E vară și mergi în concediu, cu gândul la zilele de relaxare pe care le ai în fața ta. Cu un gest aproape mecanic, născut din obișnuință, îți conectezi telefonul pe Waze și-l fixezi într-o zonă vizibilă a parbrizului, pentru a-l avea permanent în ochi.
N-ai vrea să te rătăcești ori, pur și simplu, vrei să știi mereu cam cât mai de parcurs din călătoria ce va duce la destinația dorită. În plus, dorești să asculți și muzică, dar ai și toate conturile de pe rețelele sociale pe telefon.
Poate nici nu bănuiai, dar ești deja pasibil de o amendă substanțială, conform unei legi intrată în vigoare încă din toamna trecută.
Conform acesteia, șoferii care au prea multe accesorii agățate de oglinda retrovizoare sau de parbrizul mașinii pot fi sancționati cu amenzi cuprinse intre 1.300 de lei si 2.900 de lei.
Cum eviți o amendă de 3.000 de lei pentru un detaliu ”neglijabil”
Această măsură a fost luată este luată pe considerentul că accesoriile numeroase puse pe parbriz obstrucționează vederea șoferilor.
Totodată, Codul Rutier prevede, în art.102, alin.36, interzicerea elementelor care pot afecta vizibilitatea șoferilor.
Conform acestuia, constituie contravenții și se sancționează cu amendă următoarele fapte: aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare și semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare.
„De asemenea, se reține certificatul de înmatriculare și se eliberează o dovadă înlocuitoare cu drept de circulație pentru 15 zile. Recomandăm tuturor să nu monteze astfel de dispozitive sau de afișe care să estompeze vizibilitatea întrucât se pun în pericol atât pe ei, cât și pe ceilalți conducători auto”, a declarat Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliției Române, potrivit meridianocazie.ro.
În plus, trebuie să știi că dacă montezi telefonul pe parbriz, îl expui unor temperaturi foarte ridicate și riști să-l strici. Soluția optimă este să folosești un dispozitiv care se montează pe centrul grilei de ventilație a mașinii, astfel încât să lași și aerul să circule, dar să-ți și răcești telefonul.
Astfel, nu vei mai sta nici cu grija unei posibile amenzi, dar nici cu cea a degradării telefonului exact când ți-e lumea mai dragă.