Ce este ”divorțul de somn”: o treime din cupluri au renunțat să mai facă asta împreună
„Divorțul de somn” poate să sune ciudat, dar este un fenomen ce se regăsește în multe relații. Un studiu recent a arătat că într-o treime din cuplurile din SUA, unul dintre parteneri se retrage pentru somn – ocazional sau frecvent – într-o cameră separată pentru a putea dormi. Aproape sigur, fenomenul nu este necunoscut nici românilor.
Ce este ”divorțul de somn”
Dormitul împreună pare o normalitate într-o căsnicie sau într-o relație stabilă, în general. Dar acest lucru tinde să devină o corvoadă pentru unii parteneri, așa că aceștia iau decizia de a dormi într-o altă cameră ori pe canapeaua din sufragerie.
Datele Academiei Americane de Medicină a Somnului (AASM) arată că într-o treime din cuplurile din SUA unul dintre parteneri optează, ocazional sau frecvent, să se odihnească peste noapte într-o altă încăpere decât dormitorul comun.
„Divorțul de somn”, așa cum este numit fenomenul, pare să fie mai ales opțiunea milenialilor, adică a celor născuți între 1977-1995. 43% din cuplurile mileniale aleg să doarmă separat, cel puțin o parte din timp.
La rândul lor, aceeași alegere o fac 33% dintre cei din Generația X, născuți între 1966-1976 și 28% dintre reprezentanții Generației Z, născuți între 1996-2012.
Fenomenul este mai rar întâlnit la cuplurile mai vârstnice, persoanele din așa-numita Generație „boomers”, născute între 1946-1965, optând doar în procent de 22% să doarmă separat. Același studiu arată că bărbații sunt mai tentați să aleagă această soluție, decât femeile.
O treime din cupluri au renunțat să mai facă asta împreună
Dar ce le împinge pe aceste persoane la această soluție? Cu excepția faptului că partenerul ar putea sforăi ca un elefant cuprins de „febra fânului”, se pare că problema este fix la cei care preferă să doarmă în altă parte decât dormitorul conjugal. Oricum, „divorțul de somn” nu este neapărat atât de grav pe cât sună.
„Chiar dacă termenul pare aspru, el înseamnă, de fapt, că oamenii își prioritează somnul și se mută în altă cameră atunci când simt că au nevoie”, a spus Dr. Seema Khosla, purtătorul de cuvânt al AASM.
„Știm deja că un somn prost ne poate înrăutăți starea de spirit, ir cei care nu se odihnesc bine sunt mult mai înclinați să se certe cu partenerul. Poate fi vorba și de un resentiment față de persoana care provoacă tulburarea de somn, ce poate avea un efect negativ asupra relației.
Să dormi bine noaptea este important pentru sănătatea și fericirea ambilor parteneri, așa că nu e o surpriză că unele cupluri ales să doarmă separat, tocmai pentru buna funcționare a relației lor.
Este important de știut că sforăitul – care e cauza multor situații inconfortabile pentru partener – poate fi nu doar o simplă iritație, ci și un semn al unor boli mai grave.
„Dacă unul dintre parteneri sforăie zgomotos, asta poate duce la decizia celuilalt de a dormi separat, dar cel mai bun lucru de făcut este să-ți connvingi partenerul să meargă la un doctor. Acest lucru este valabil atât pentru bărbații, cât și pentru femeile care sforăie”, a adăugat Khosla.
„Divorțul de somn” nu este singura metodă prin care cuplurile americane se adaptează rutinei dormitului, mulți apelând la dopuri de urechi sau la alarme silențioase. În total, însă, studiul a arătat că 42% dintre cei peste 2.000 de participanți la cercetare nu iau nicio măsură pentru a-și asigura un somn mai bun.