Se dau până la 50 de milioane de euro de la stat, decizia este în Monitorul Oficial: proiectele care te pot îmbogăți, peste noapte
Autoritățile române au un buget de 150 de milioane de euro în acest an pentru a sprijini firmele care activează într-un domeniu foarte important pentru economia autohtonă. Schema de ajutor de stat a fost deja publicată în Monitorul Oficial.
Până la 50 de milioane de euro pot primi sprijin companiile care activează în domeniul dezvoltării producției de materiale de construcții. Decizia s-a luat printr-o ordonanță guvernamentală care își face deja simțite efectele în piață. Scopul este susținerea financiară a investițiilor private pentru înființarea și/sau dezvoltarea capacităților de producție pentru produse și materiale de construcții.
Bani de la stat pentru producătorii de materiale de construcții
„Finanțarea va contribui la echilibrarea balanței comerciale și la dezvoltarea de noi capacități de producție în zonele defavorizate. Este sprijinită, totodată, achiziția de licențe și de brevete, fiind stimulată proprietatea intelectuală, astfel încât constructorii români să fie mai implicați în partea de cercetare-dezvoltare pe materiale noi, cu un ciclu de producție integrat în economia circulară, materiale verzi, sustenabile conforme cu noile cerințe ale Comisiei Europene”, arată Ministerul Economiei.
Cu alte cuvinte, având în vedere importurile masive de materiale de construcții, dacă reușit să mutăm producția pe plan local, beneficiile financiare ar fi fabuloase.
Schema de ajutor de stat este multianuală, iar acordarea ajutoarelor de stat se realizează cu încadrarea în creditele de angajament pentru perioada 2023-2026 și creditele bugetare pentru perioada 2024 – 2026, aprobate prin legile bugetare anuale. Bugetul alocat pentru anul 2023 este de aproximativ 150 de milioane de euro. Ajutorul financiar va fi acordat pentru investiții inițiale și pentru investiții inițiale pentru o nouă activitate economică, conform Economedia.ro.
Valoarea de maximum 50 de milioane de euro poate reprezenta maxim 75% din valoarea investiției, în acord cu Harta Regională a României, conform intensității maxime a ajutorului de stat pe județe. Cu alte cuvinte, beneficiarii trebuie să asigure ceilalți 25% din bani pentru materializarea proiectelor eligibile, iar fondurile proprii trebuie să nu vină dintr-un alt ajutor public. Mecanismul de plată al ajutorului va fi inclus în Ghidul solicitantului și va fi publicat în zilele următoare.