10 iul. 2023 | 16:37

Legătura îngrijorătoare dintre încălzirea globală și dimensiunea creierului: cum ne afectează schimbările climatice

ACTUALITATE
Legătura îngrijorătoare dintre încălzirea globală și dimensiunea creierului: cum ne afectează schimbările climatice

Impactul încălzirii globale ar trebui să ne îngrijoreze și mai mult, date fiind efectele acesteia asupra creierului uman de-a lungul evoluției speciei noastre. Un studiu recent a arătat o legătură directă între încălzirea Terrei și dimensiunea creierului și nu într-un sens pozitiv.

Ce legătură este între încălzirea globală și dimensiunea creierului

Încălzirea globală produce multe efecte negative asupra planetei și, implicit, a vieții oamenilor. Dar și studierea trecutului aduce o îngrijorare în plus, date fiind rezultatele studiului făcut de către cercetătorii de la Muzeul de Istorie Naturală din California (SUA).

Aceștia au descoperit o legătură între schimbările climatice și reducerea dimensiunii creierului uman. Concluziile cercetării condusă de Jeff Morgan Stibel adaugă informații noi și prețioase pentru înțelegerea modului în care oamenii se dezvoltă și se adaptează în condiții stresante de mediu.

„Date fiind tendințele actuale de încălzire globală, este vital să înțelegem impactul schimbărilor climatice asupra dimensiunii creierului și, în ultimă instanță, asupra comportamentului uman”, a scris Stibel în lucrare.

Oamenii de știință au analizat modul în care s-a modificat dimensiunea creierului la 298 de exemplare de hominini în ultimii 50.000 de ani, în funcție de indicatorii naturali ai temperaturii globale, umidității și precipitațiilor.

Cum ne afectează schimbările climatice

Rezultatele au arătat că, pe măsură ce clima se încălzea, dimensiunea medie a creierului devenea semnificativ mai mică. Iar micșorarea a fost de 10,7%, deloc nesemnificativă.

„Să ne dăm seama în ce fel creierul s-a modificat de-a lungul timpului la hominini este esențial, dar foarte puține lucrări au fost făcute pe acest subiect”, a spus Stibel pentru PsyPost.

„Știm că creierul a crescut la toate speciile de-a lungul ultimelor milioane de ani, dar cunoaștem foarte puține despre alte tendințe ale macroevoluției”.

De asemenea, cercetătorii au observat că modificările la nivelul creierului nu au avut loc imediat, ci după câteva mii de ani de la schimbările climatice. Potrivit lor, aclimatizarea poate avea loc în timpul vieții unei singure generații, dar adaptarea la nivel de specie necesită adesea mai multe generații succesive.

Procesul evolutiv a avut loc într-un interval de timp cuprins între 5.000 și 17.000 de ani. Cercetătorii au subliniat faptul că încălzirea globală actuală poate, de asemenea, să influențeze dimensiunea creierului la oamenii moderni.

„Chiar și o mică reducere a dimensiunii creierului la oamenii actuali ar putea afecta semnificativ fiziologia noastră într-un mod care nu este încă pe deplin înțeles”, au remarcat autorii.

Analiza a arătat că umiditatea și nivelul precipitațiilor au influențat și ele creierul. Astfel, s-a descoperit o corelație slabă între perioadele de secetă și volumul crescut al creierului.

Cercetătorii au legat modificările în dimensiunea creierului uman de stresul cauzat de mediul înconjurător. Cu toate acestea, cauzele acestei interconexiuni vor necesita cercetări suplimentare.

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele