Ce ascunde gheața polară de la Polul Nord și Polul Sud: descoperirea fascinantă a oamenilor de știință
Dacă ai săpa suficient de adânc, oare ce ai găsi sub calotele glaciare de la Polul Nord și Sud? Aparent, diferența dintre cele două extremități ale planetei este dată de faptul că, de exemplu, urșii polari există doar în Arctica, pe când în sud, în Antarctica, trăiesc doar pinguini. Dar ce se află, de fapt, în adâncurile gheței polare: noroi, apă sau și mai multă gheață?
Ce ascunde gheața polară de la Polul Nord și Polul Sud
Arctica din emisfera nordică este doar o suprafață de gheață ce acoperă apele oceanului. Pe de altă parte, Antarctica, la extremitatea sudică, este un adevărat continent, ceea ce înseamnă că sub stratul de gheață zace o masă uriașă de rocă străveche, blocată acolo de milioane de ani.
Să ajungi sub gheața ce acoperă Antarctica nu este deloc un pas mărunt. Gheața poate ajunge și la o adâncime de 4.776 de metri, cu o grosime medie de 2.160 de metri, conform National Science Foundation.
În total, Antarctica deține 27 de milioane de kilometri cubi de apă înghețată. Dacă aceasta s-ar topi, nivelul oceanelor ar crește cu nu mai puțin de 58 de metri, acoperind multe regiuni de coastă, inclusiv orașe întregi.
Cercetătorii au făcut găuri în Antarctica cu o adâncime de peste 2.000 de metri, dar ce se află mai în profunzimea acestui strat imens de gheață rămâne un mister. Ei au introdus camere video în unele găuri mai puțin adânci ce au surprins imagini uimitoare, pe alocuri.
Descoperirea fascinantă a oamenilor de știință
La celălalt pol al Pământului, stratul de gheață al Arcticii nu e nici pe departe atât de gros, oscilând între doar 3-4 metri pe o mare suprafață, cu creste ce pot ajunge și la 20 de metri adâncime. Sub toate acestea, vei găsi apele Oceanului Arctic, cel mai mic dintre cele cinci oceane majore ale lumii, cu o adâncime medie de doar 1.038 de metri.
Dacă vrei să aprofundezi ce se află sub gheața Arcticii, atunci am ajunge la fundul Oceanului Arctic. În 2013, cercetătorii de la Universitatea Columbia au petrecut mult timp explorând și adunând informații despre ceea ce se află sub gheața arctică, în zona Barrow, Alaska.
Ei au trimis camere video prin gheață, spre adâncul Oceanului Arctic. Imaginile au arătat că sub calota polară arctică, pe fundul oceanului, este un strat imens de noroi, dar care este acoperit de o cantitate surprinzător de mare de alge.
„Una dintre lecțiile cercetării regiunilor polare este aceea că este nevoie să modificăm definițiile pe care le avem despre locurile în care poate exista viață”, a spus Andy Juhl, oceanograf și activist ecologic acvatic, care a lucrat la proiect.
„În Arctica, avem viață ce crește în gheață, la temperaturi mult sub zero. Asta înseamnă că trebuie să ne îndreptăm atenția către mai multe asemenea locuri neobișnuite pentru existența formelor de viață. Gheața nu este, în mod necesar, un mediu neospitalier pentru viață, iar alte planete, pe care le știm acoperite cu gheață, ar putea adăposti forme de viață după care ar trebui să ne uităm”.