10 iul. 2023 | 08:00

Bula imobiliară din România se simte la chirii, iar lovitura pentru buzunarele românilor este usturătoare

ACTUALITATE
Bula imobiliară din România se simte la chirii, iar lovitura pentru buzunarele românilor este usturătoare

Semnele din piața imobiliară din România sunt din ce în ce mai încurcate, iar românii sunt primii care au de suferit. Numărul celor care își permit un apartament a scăzut vertiginos, la fel și numărul tranzacțiilor imobiliare. Ca o consecință aproape naturală, s-au scumpit chiriile, având în vedere cererea în creștere.

În ultimul an, în marile orașe din România, chiriile au crescut cu aproximativ 12%, aproximativ un procent în fiecare lună, inclusiv în iunie 2023. Conform datelor agregate de platforma online Storia, prețurile la chirii nu au niciodată mai mari, iar tendința continuă să fie îngrijorătoare în marile orașe de pe meleaguri mioritice.

tabele_chirii_storia_iunie_bucuresti

Ce se întâmplă cu chiriile în România

“Față de aceeași perioadă a anului trecut, în luna iunie a anului curent, interesul pentru chirii a fost mult mai ridicat – datele arată că au fost vizionate cu 12% mai multe pagini cu anunțuri imobiliare și că au fost realizate cu 20% mai multe contactări (contactările sunt interacțiunile între chiriași și cei care publică anunțuri de închiriere pe platformă). De asemenea, față de luna trecută (mai a.c.), românii au vizualizat cu 1% mai multe pagini cu anunțuri imobiliare și au făcut cu 10% mai multe contactări, date care arată că cei care caută sunt mai hotărâți să și închirieze”, arată analiza Storia.

Dacă ne uităm în București, o referință importantă pentru situația din orașele autohtone în care se învârt cei mai mulți oameni și cei mai mulți bani, chiriile au crescut cu 15% pentru apartamentele cu trei camere, 14% în cazul celor cu două camere și 6% în cazul garsonierelor. Aceasta este însă o medie, dar există și excepții usturătoare, precum o creștere de 25% la apartamente cu 3 camere din sectorul 5, de exemplu, sau 22% în sectorul 4 și 20% în sectorul trei.

Pentru a închiria o garsonieră în capitală, plătești între 280 de euro (sectorul 5) și 365 de euro (sectorul 1). Prețurile medii ale apartamentelor cu două camere s-au aflat între 420 de euro (sectorul 4) și nu mai puțin de 600 de euro (sectorul 1). Tot în sectorul 1, plătești până la 900 de euro pe un apartament cu 3 camere, în timp ce în sectorul 6 ajunge la o medie de 500 de euro.

În Cluj-Napoca, chiriile la trei camere au crescut cu 18% în cazul apartamentelor cu trei camere, până la o medie de 650 de euro. Pe o garsonieră, dai 320 de euro pe lună, cu 7% mai mult decât în iunie 2022, pe când apartamentele cu 2 camere se închiriază cu 500% de euro, un salt de aproximativ 11%. Fluctuațiile anuale sunt între 11 și 14% în Iași, până la o medie de 280 de euro pentru o garsonieră, 400 de euro pentru două camere și 500 de euro pentru trei camere.

Cu prețuri de multe ori peste cele din București, cele mai mari salturi s-au întâlnit în Brașov. În doar 12 luni, s-au scumpit chiriile cu 28% la trei camere, 24% la garsoniere și 18% în cazul apartamentelor cu două camere. Salturile sunt surprinzător de similare și în Sibiu, deși prețurile de închiriere sunt mult mai mici, 26% pentru apartamentele cu trei camere, cu 25% pentru garsoniere și cu 17% pentru apartamentele cu două camere, conform Economedia.ro.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele