10 iul. 2023 | 07:00

Toți românii trebuie să știe, se întâmplă de la 1 iulie cu consultațiile și rețetele emise de medici: avertismentul CNAS pentru asigurați

ACTUALITATE
Toți românii trebuie să știe, se întâmplă de la 1 iulie cu consultațiile și rețetele emise de medici: avertismentul CNAS pentru asigurați

La 1 iulie 2023, a intrat în vigoare un nou contract cadru pentru serviciile medicale disponibile în România. Casa Națională de Asigurări de Sănătate a oferit niște lămuriri pe marginea noilor prevederi pe care toți români asigurați ar trebui să le cunoască în interacțiunea cu medicii de la stat.

De la 1 iulie 2023, în România, s-au păstrat regulile referitoare la acordarea serviciilor medicale de la distanță, inclusiv când vine vorba de acordare unor rețete electronice, fără deplasare în cabinet. Ca referință, acest mecanism a fost introdus în pandemie, dar se pare că a devenit noul standard în industrie.

Anunțul CNAS pentru asigurații din România

Conform CNAS, noul contract cadru pentru serviciile medicale de stat a fost definit de curând prin intermediul HG 512/2023. “Astfel, atât medicii de familie cât și medicii de specialitate din ambulatoriu pot acorda consultații la distanță, prin orice mijloace de comunicare, pentru bolile cu potenţial endemo-epidemic ce necesită izolare precum și pentru afecţiunile cronice, cu respectarea aceloraşi condiţii de acordare ca şi în cazul consultaţiilor în cabinet pentru afecţiunile respective”, subliniază CNAS.

Ca mecanism, medicii consemnează consultația medicală efectuată de la distanță în registrul de consultații și în fișa pacientului, urmând ca ulterior să emită toate documentele necesare pacientului ca o consecință a actului medical, inclusiv rețeta în format electronic transmisă online sau, eventual, în format fizic pentru medicamentele compensate. Pentru o evidență clară și ușor de verificat, medicii trebuie să consemneze mijlocul de comunicare utilizat și intervalul orar în care a avut loc consultația.

Nu în ultimul rând, merită avut în vedere că toate consultațiile la distanță se acordă de către medicii de specialitate din ambulatoriu fără să fie nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la alt medic de specialitate. Tot de la distanță, se pot acorda terapii psihiatrice, psihologie clinică, consiliere psihologică și psihoterapie, dar și sfatul genetic, ținând cont de faptul că sunt foarte puțini medici cu specialitatea genetică medicală în contract cu casele de asigurări de sănătate, conform Avocatnet.ro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele