07 iul. 2023 | 09:31

Pământul în șapte culori: unde găsești minunea naturală, de ce este specială

ACTUALITATE
Pământul în șapte culori: unde găsești minunea naturală, de ce este specială

Situat în sudul Mauritius, în satul Chamarel, Geoparcul Pământului cu șapte culori găzduiește o minune geologică unică, veche de aproximativ 7 milioane de ani.

Se crede că s-a format ca urmare a activității vulcanice, iar culorile intense de pe movile variază de la nuanțe tipice de pământ de roșu, maro și galben, până la nuanțe vibrante și neașteptate de violet, verde sau albastru.

Oamenii de știință nu sunt pe deplin siguri cum s-a format acest geoparc

Deși oamenii de știință nu sunt pe deplin siguri de procesul care are loc în geoparc, se crede că dunele de nisip s-au format ca urmare a descompunerii bazaltului care a format argilă.

Pe măsură ce apele minerale provoacă o descompunere chimică a argilei, se formează un sol feralitic bogat în fier și aluminiu, rezultând nuanțe de roșu și, respectiv, albastru.

Nuanțele variate sunt considerate a fi rezultatul răcirii rocii topite la diferite temperaturi.

Eroziunea ulterioară a dealurilor a creat movile și văi unice sculptate de ploile abundente, dând un aspect interesant.

În cazul în care nu știai, există alte câteva câteva minuni geologice în culorile curcubeului în întreaga lume, de la Muntele Curcubeu din China până la Grand Prismatic Spring din Parcul Național Yellowstone.

De asemenea, nu este singurul loc unde poți găsi nisip colorat. Deșertul Namibia are nisip albastru bizar, în timp ce Alaska nu face excepție. Cu toate acestea, acesta este singurul loc cunoscut că are șapte tipuri și culori diferite de nisip.

Una dintre multele calități fascinante ale nisipurilor colorate găsite pe dune este că, dacă ai lua toate culorile și le-ai amesteca, în cele din urmă ele se vor separa și se vor stabili în propriile lor grupuri, din nou.

Dacă se întâmplă să ajungi acolo, ai face bine să nu atingi dunele de nisip, încât acest lucru le este strict interzis turiștilor.

Fiind o destinație turistică populară încă din anii 1960, geoparcul de 8,5 hectare nu pare să dea semne de „oboseală” în curând, fiind constant vizitat de turiști.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele