06 iul. 2023 | 14:10

Dezastru în Marea Neagră. Deversare de fecale și urină în apă între Eforie Sud și Nord

ACTUALITATE
Dezastru în Marea Neagră. Deversare de fecale și urină în apă între Eforie Sud și Nord

Are loc o deversare de fecale și urină în apa Mării Negre, între stațiunile Eforie Nord și Sud, după ce s-a spart o conductă, la distanță de țărm. Murdăria va ajunge în scurt timp și în zona de îmbăiere a turiștilor.

Deversare de fecale și urină în apa Mării Negre

Spargerea conductei a fost observată joi dimineață, 6 iulie. Apa Mării Negre este deja murdară, având culoare maronie, urmând ca în scurt timp să ajungă mizeria și în zona în care fac baie turiștii.

Direcția de Sănătate Publică din Constanța și Prefectura Constanța au fost alertate. Incidentul are loc în perioada cea mai aglomerată a sezonului estival, cu prețurile cele mai mari și cu afluența maximă de vizitatori.

”O echipă de inspectori se va deplasa la fața locului și vor verifica posibile surse de poluare. După inspectarea vizuală a zonei se vor lua și probe de apă. Se va verifica sigiliul de la stația de epurare.

Toate punctele unde ar fi putut evacua ape uzate neepurate au fost sigilate încă de acum câteva luni de inspecția de la Apele Române – Direcția Dobrogea Litoral“, a declarat Ana Agiu de la Administrația Națională Apele Române.

Alerte de salmonella și E.Coli în apele Mării Negre

Acest incident are loc după ce, luna trecută, autoritățile din regiunea ucraineană Odesa au închis plajele din cauza calității slabe a apei, cauzată în parte de prăbușirea barajului Nova Kakhovka. În plus, a fost interzisă vânzarea de pește din locuri de pescuit neidentificateși au fost emise alerte de salmonella și E.Coli în apele Mării Negre.

”Plajele din Odesa au fost declarate nepotrivite pentru înot din cauza înrăutățirii semnificative a condițiilor apei în zonele deschise (marea, estuarul) și o amenințare reală pentru sănătatea locuitorilor orașului”, a anunțat primăria Odesa, pe 18 iunie, într-o postare pe Telegram.

În afară de pericolul presupus de minele purtate de curenți în Marea Neagră ce continuau să ajungă la mal pe plajele din stațiunile de vacanță din Odesa, oficialii au atras atenția asupra scăderii calității apei, afirmând că testele de laborator au ”identificat agenți infecțioși în ultima săptămână”.

Concret, în apele Mării Negre s-au găsit urme de salmonella, ouă și larve de viermi, iar nivelurile de E. Coli au fost „semnificativ” depășite

”Prezența tuturor acestor patogeni biologici în apa zonelor deschise din regiunea Odesa, inclusiv Marea Neagră, estuarul Bilhorod-Dnistrovskyi și fluviul Dunărea, reprezintă o amenințare reală pentru viața și sănătatea populației”, a precizat Primăria Odesa.

Pe de altă parte, specialiștii de la Societatea de Explorări Oceanografice și Protecție a Mediului Marin Oceanic-Club au transmis la acea vreme că riscurile pentru plajele de pe litoralul românesc sunt inexistente, datorită curenților marini, a curenților formați de vărsarea Dunării în mare, dar și liniei țărmului, care formează un paravan natural pentru litoralul ce aparține României.