06 iul. 2023 | 13:55

Legătura dintre albine și inteligența artificială: ce plănuiesc oamenii de știință

ACTUALITATE
Legătura dintre albine și inteligența artificială: ce plănuiesc oamenii de știință

Cercetătorii din South Yorkshire încearcă să valorifice puterea creierului albinelor pentru a îmbunătăți sistemele și dispozitivele de inteligență artificială, conform informațiilor furnizate de BBC.

Experții consideră că albinele se evidențiază prin capacitatea lor de a lua decizii rapide, având un creier de dimensiunea unei semințe de susan, conform cercetătorilor de la Universitatea din Sheffield.

Albinele, unele dintre cele mai eficiente și logice ființe de pe Pământ

Oamenii de știință au analizat modul în care albinele decid asupra florilor pe care să le exploreze în căutarea nectarului.

Dr. HaDi MaBouDi, coordonatorul studiului, a declarat că obiectivul este de a dezvolta mașinării inteligente „care pot gândi ca albinele”.

În cadrul studiului corelat cu AI, 20 de albine au fost antrenate să recunoască cinci flori de culori diferite. Florile albastre conțineau sirop de zahăr, florile verzi conțineau apă tonică amară, iar celelalte culori conțineau, în anumite cazuri, glucoză.

Ulterior, albinele au fost lăsate să exploreze o grădină special creată, în care florile conțineau doar apă distilată, pentru a observa comportamentul lor.

Rezultatele experimentului au arătat că albinele se îndreptau rapid către florile pe care le considerau a conține hrană, ajungând acolo, în medie, în 0,6 secunde și evitau rapid florile pe care le considerau a nu conține hrană.

Cercetătorii afirmă că această cercetare le va permite dezvoltatorilor să adapteze descoperirile pentru a-și îmbunătăți produsele bazate pe inteligența artificială.

Dr. MaBouDi, de la Departamentul de Informatică al Universității din Sheffield, care a colaborat cu cercetători de la Universitatea Macquarie din Sydney, a afirmat: „Ceea ce am realizat în acest studiu este dezvăluirea mecanismelor din spatele acestor capacități remarcabile de luare a deciziilor.

Acum putem utiliza aceste informații pentru a proiecta roboți și mașinării autonome mai bune, mai robuste și mai sigure, care să gândească ca albinele, unele dintre cele mai eficiente creaturi din lumea naturală”, a spus omul de știință, în contextul dat.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele