Fugiți de împrumuturile la bănci și-n lunile următoare: cât vei plăti la final de 2023, te vei îngrozi
Analiștii economici îndeamnă în continuare la cumpătare când vine vorba despre noi împrumuturi. Românilor li se cere să fie prudenți și să evite să mai ia noi credite, excepție făcând doar situațiile în care acest lucru se impune și nu mai există nicio altă soluție.
Doar ca ultimă variantă ar trebui să ajungi în această perioadă să treci pragul unei bănci pentru a solicita un credit, fie el de natură ipotecară sau de nevoi personale.
Orice finanțare care are dobândă fixă te poate duce la ruină în câteva luni, din cauza condițiilor economice incerte. De asemenea, chiar și o dobândă fixă trebuie analizată cu foarte mare obiectivitate, fiindcă în actuala criză a costului vieții, cu o inflație atât de agresivă și cu probleme de lichiditate pentru sectorul privat, locurile de muncă sunt incerte, dobânzile sunt piperate chiar dacă sunt stabile, și te poți trezi cu perturbări ale veniturilor pe care te bazezi acum.
Cu alte cuvinte, chiar și o dobândă fixă pe care ți-o asumi acum îți poate aduce dificultăți economice pe viitor, din cauză că nu ai garanția veniturilor stabile în condițiile economice actuale.
Cel mai înțelept ar fi, spun specialiștii, să amâni accesarea creditului, cel puțin până apele se liniștesc. Doar dacă ajungi într-o situație critică și nai altă soluție, să mergi să te împrumuți.
Fugi de credite, mai ales de cele ipotecare. Te vor ruina în perioada următoare
În continuare situația pe piața dobânzilor e periculoasă, deși IRCC – indicele care a înlocuit ROBOR din 2019 – a fost afișat în scădere de către BNR, la 5,94% pe an, de la 5,98%. De-abia din trimestrul al treilea se va aplica noua valoare, dar nu trebuie să te aștepți nici la minuni, adică rata nu ți se va înjumătăți în mod evident și mai e mult până vei plăti din nou cât plăteai anul trecut de exemplu, e posibil chiar să nu mai ajungi niciodată la dobânzi atât de mici sau ani de zile de acum încolo.
Astfel stând lucrurile, fii prudent și evită sub orice formă mai ales creditele ipotecare, ce presupun un efort financiar mare și îndelungat.
”Recomandarea este ca în perioada următoare, dacă nu este vreo urgență care nu suportă amânare, să ne abținem în a accesa credite noi, mai ales credite ipotecare pentru că încă suntem într-o perioadă foarte incertă, cu război la graniță, cu inflație mare, lucruri care pot să ne impacteze veniturile și coșul de consum, creditele fiind o povară suplimentară pe care o luăm. Dobânzile la credite sunt foarte mari. Pentru un credit ipotecar cu dobândă variabilă, DAE poate să ajungă aproape de 9-10%. O dobândă de 9% pe o perioadă de 30 de ani, înseamnă un total de rambursat de trei ori mai mare față de suma împrumutată”, a declarat, Ion Soltinschi, consultant Mr. Finance, citat de Adevărul.