03 iul. 2023 | 10:55

Meta, pusă la colț: trebuie să dea socoteală în fața autorităților, ce se întâmplă cu Instagram

ACTUALITATE
Meta, pusă la colț: trebuie să dea socoteală în fața autorităților, ce se întâmplă cu Instagram

Presa a anunțat că un grup de senatori americani ar fi cerut Meta să explice presupusul eșec al Instagram de a preveni distribuirea materialelor CSAM.

Mai exact, CSAM se referă la distribuirea materialelor între rețelele de pedofili de pe platformă.

Într-o scrisoare adresată companiei, 10 senatori, inclusiv președintele comisiei Dick Durbin și membrul republican Lindsey Graham, au spus că sunt „profund îngrijorați de faptul că eșecul Instagram de a preveni această utilizare perversă a algoritmilor săi nu se datorează unei lipse de abilități, ci a lipsei de inițiativă și motivație”.

Meta nu-și dă interesul să rezolve o problemă extrem de gravă

Meta pare să nu fi făcut din CSAM una dintre prioritățile sale principale, „mai ales atunci când platforma facilitează și susține în mod direct piața neagră a materialelor ce prezintă abuz sexual asupra copiilor”.

La începutul acestei luni, presa americană raporta că algoritmii Meta au ajutat la „conectarea și promovarea unei rețele vaste de conturi” care a propagat CSAM.

Raportul sugerează că pedofilii cumpără și vând CSAM pe Instagram.

La rândul său, Meta susține că a înființat un grup de lucru pentru a rezolva problema și că s-a angajat să distrugă rețelele CSAM și spune că încearcă să împiedice sistemele să pună potențialii agresori în contact unul cu celălalt.

Meta a refuzat să comenteze scrisoarea, reiterând, în schimb, declarația cu privire la raportul inițial al presei americane. „Exploatarea copiilor este o crimă îngrozitoare”, se arată în comunicatul Meta anterior, unde gigantul susține: „investigam continuu modalități de a ne apăra în mod activ de acest comportament”.

Un oficial al Uniunii Europene a ordonat, de asemenea, Meta să abordeze rapid problemele CSAM, avertizând că, în caz contrar, compania s-ar putea confrunta cu sancțiuni grele.

De la sfârșitul lunii august, Meta și alte platforme mari vor trebui să respecte Legea privind serviciile digitale ale comunităților, cu reguli specifice privind modul în care trebuie să se gestioneze probleme precum CSAM. Dacă o companie nu respectă legea, se poate confrunta cu amenzi de până la șase la sută din cifra de afaceri anuală globală.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele