03 iul. 2023 | 09:47

Primul medicament creat de Inteligența Artificială. Se fac teste pe oameni

ULTIMA ORĂ
Primul medicament creat de Inteligența Artificială. Se fac teste pe oameni

O moleculă de medicament „inventată” de inteligența artificială (AI) va fi utilizată în teste pe oameni, în premieră mondială pentru învățarea mecanică în medicină.

Inteligența Artificială a creat un medicament

Aceasta a fost creată de start-up-ul britanic Exscientia și de compania farmaceutică japoneză Sumitomo Dainippon Pharma.

Medicamentul va fi utilizat pentru a trata pacienții care suferă de tulburare obsesiv-compulsivă (TOC).

În mod obișnuit, dezvoltarea unui medicament durează aproximativ cinci ani pentru a ajunge la testare, însă medicamentul cu inteligență artificială a durat doar 12 luni.

Directorul executiv al Exscienta, profesorul Andrew Hopkins, a descris acest lucru ca fiind o „etapă cheie în descoperirea de medicamente”.

El a declarat pentru BBC: „Am văzut AI pentru diagnosticarea pacienților și pentru analizarea datelor și scanărilor pacienților, dar aceasta este o utilizare directă a AI în crearea unui nou medicament”.

Cum a fost făcut medicamentul

Molecula – cunoscută sub numele de DSP-1181 – a fost creată cu ajutorul unor algoritmi care au cernut compușii potențiali, verificându-i în raport cu o bază de date uriașă de parametri.

„Sunt necesare miliarde de decizii pentru a găsi moleculele potrivite și este o decizie uriașă să creezi cu precizie un medicament”, a declarat profesorul Hopkins.

„Dar frumusețea algoritmilor este că sunt agnostici, deci pot fi aplicați la orice boală”, a adăugat el.

Primul medicament va intra în prima fază de testare în Japonia, care, dacă va avea succes, va fi urmată de mai multe teste la nivel mondial.

Firma lucrează deja la potențiale medicamente pentru tratarea cancerului și a bolilor cardiovasculare și