29 iun. 2023 | 09:30

Ultima gafă a lui Joe Biden: „Putin pierde războiul din Irak”

ULTIMA ORĂ
Ultima gafă a lui Joe Biden: „Putin pierde războiul din Irak”

De două ori în 24 de ore, președintele Joe Biden s-a exprimat greșit atunci când a discutat despre invazia rusă în Ucraina, referindu-se în schimb la aceasta ca la războiul „din Irak”.

Președintele american, gafe repetate

Prima gafă a avut loc marți, când Biden le vorbea donatorilor democrați la o strângere de fonduri în Chevy Chase, Maryland.

„Gândiți-vă la asta: Dacă cineva v-ar fi spus – și nici staff-ul meu nu era atât de sigur – că vom reuși să aducem toată Europa împreună în atacul asupra Irakului și să facem ca NATO să fie complet unit, cred că v-ar fi spus că este puțin probabil”, a spus Biden. „Singurul lucru pe care a contat Putin a fost că va fi capabil să divizeze NATO”.

A doua greșeală s-a întâmplat miercuri, când Biden a plecat de la Washington spre Chicago, unde a ținut un discurs important despre filozofia sa economică.

Pe peluza de sud, Biden a fost întrebat dacă Vladimir Putin este slăbit după o revoltă de scurtă durată a liderului Grupului Wagner, Evgheni Prigojin.

Rebeliunea, în care forțele armate ale lui Prigojin au mărșăluit spre Moscova, a reprezentat cel mai semnificativ risc la adresa autorității lui Putin în deceniile sale la putere.

„Este greu de spus, dar Putin pierde în mod clar războiul din Irak, pierde războiul de acasă. Și a devenit un pic un paria în întreaga lume”, a declarat Biden reporterilor.

Casa Albă nu a abordat derapajele lui Biden.

Biden a fost mult timp predispus la astfel de gafe verbale, chiar și înainte de președinția sa.

Criticii lui Biden și republicanii au profitat adesea de aceste greșeli ca o deschidere pentru a-i critica vârsta și a-i pune la îndoială aptitudinea pentru funcție.

Gurile rele pun pe seama vârstei gafele tot mai dese

La 80 de ani, Biden este cel mai în vârstă președinte în exercițiu din istorie și ar avea 82 de ani dacă va fi reales și va depune jurământul pentru un al doilea mandat. Fostul președinte Donald Trump, primul candidat republican, tocmai a împlinit 77 de ani și ar avea 79 de ani la momentul depunerii jurământului dacă ar câștiga alegerile generale.

Pe măsură ce s-a confruntat cu controale privind sănătatea și vârsta sa după ce și-a anunțat campania de realegere, Biden a răspuns:”Priviți-mă”.

Președintele american a declarat anterior pentru ABC News că el însuși a analizat „cu atenție” vârsta sa atunci când s-a gândit dacă să candideze sau nu la realegere și că respectă americanii care fac același lucru.

„M-am uitat bine la ea înainte de a mă decide să candidez și mă simt bine”, a declarat Biden corespondentului șef al ABC News la Casa Albă, Mary Bruce, în aprilie.

„Mă simt entuziasmat de perspective și cred că suntem pe punctul de a schimba cu adevărat direcția într-un mod în care nu am mai făcut-o de mult timp.”