29 iun. 2023 | 07:34

Toți șoferii din România trebuie să știe, s-a schimbat legea: cum scapi de amenda de circulație în 2023

ACTUALITATE
Toți șoferii din România trebuie să știe, s-a schimbat legea: cum scapi de amenda de circulație în 2023

Tot mai mulți români contestă amenda de circulație, în speranța de a scăpa de sancțiunile impuse de autorități, de amenzi sau de perioada de suspendare a permisului de conducere. Acum, întregul proces s-a simplificat semnificativ.

O nouă modificare legislativă care vizează șoferii din România tocmai a fost adoptată de Camera Deputaților, în rol de for decizional. Înainte să-și facă simțite efectele în piață, urmează să fie promulgată de președintele României și publicată în Monitorul Oficial. Punctual, la momentul de față, un proces verbal de constatare și sancționare a unei contravenții rutiere poate fi contestat în termen de 15 zile la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapte. De acum înainte, vei putea urma aceeași pași la judecătoria în a cărei rază teritorială se află domiciliul șoferului.

Ce lege s-a schimbat, ce trebuie să știe șoferii

Propunerea legislativă adoptată de deputați a fost menită să modifice articolul 118, aliniatul 1, din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002. Scopul a fost de stabili posibilitatea depunerii plângerii împotriva procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției la judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul contravenientul. În cazul persoanelor juridice, la judecătoria în a cărei rază se află sediul. În momentul de față, singura variantă este să depui plângerea doar la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta.

În consecință, conform Digi24.ro, iniţiativa legislativă modifică primul alineat al art. 118 din Capitolul VIII „Căi de atac împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei” al OUG 195/2002 după cum urmează: „Împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătorie în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliului sau sediul contravenientul”. Procesul de promulgare și publicare în Monitorul Oficial nu ar trebui să dureze mai mult de câteva săptămâni.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele