Senatorii, părul la control. Ce a descoperit un laborator pe capetele aleșilor francezi: un cocktail de substanțe toxice
Mercurul, pesticidele și metalele din pământuri rare formează un cocktail toxic pe care un laborator francez a anunțat marți că l-a găsit într-un loc improbabil: pe capetele senatorilor.
Poluanți organici și metale în părul senatorilor francezi
Douăzeci și șase de membri ai Partidului Socialist francez care fac parte din Camera superioară a Senatului au încredințat fiecare câte o șuviță de păr laboratorului privat toxSeek în luna iulie a anului trecut, pentru a face teste de depistare a 1.800 de poluanți organici și 49 de metale.
„Dacă este în părul nostru, înseamnă că suntem contaminați”, a declarat pentru AFP senatorul Angele Preville, un militant pentru mediu care a condus inițiativa.
Analiza a arătat că 93% dintre senatori aveau pământuri rare în păr, mult mai mult decât populația de control a laboratorului.
Pământurile rare sunt metale și compuși metalici folosiți în fabricarea dispozitivelor de înaltă tehnologie, precum smartphone-urile și bateriile mașinilor electrice.
Prevalența ridicată în rândul senatorilor ar putea fi explicată prin utilizarea regulată și extinsă a instrumentelor de comunicare, a declarat toxSeek.
Mercurul, un metal care se găsește în amalgamurile dentare și în anumiți pești, a fost găsit la toți senatorii testați.
Aceștia au fost, de asemenea, contaminați de o gamă de 45 de pesticide, de la erbicide la insecticide, inclusiv carbofuran, care este interzis în Europa din 2008.
Plastifiantul di-n-octil ftalat, utilizat pentru a face materialele plastice mai moi și mai flexibile, a fost detectat la 69% dintre participanți.
„Modul nostru de viață cântărește asupra calității sănătății noastre, este clar”, a declarat Patrick Kanner, care s-a numărat printre senatorii participanți.
„Rezultatele nu sunt surprinzătoare”
Cu excepția pământurilor rare, rezultatele sunt „foarte conforme cu ceea ce observăm de obicei” în rândul populației, a declarat cofondatorul toxSeek, Matthieu Davoli, indicând o expunere „repetată și regulată” prin intermediul produselor alimentare, cosmetice și de igienă.
Expunerea pe termen lung la aceste substanțe chimice, inclusiv la perturbatorii endocrini care pot interfera cu funcționarea normală a hormonilor umani, poate duce la boli cronice, boli autoimune și neurodegenerative și cancere, a spus Davoli.
Yan Chantrel, unul dintre cei șapte senatori pentru care s-a constatat o „contaminare semnificativă” cu pământuri rare, s-a oferit voluntar să fie testat din nou după ce și-a schimbat unele obiceiuri pentru a-și reduce expunerea.
El a declarat că problema sănătății publice trebuie integrată în politicile de mediu.
„Acest lucru pune sub semnul întrebării modul în care producem și consumăm în societatea noastră, ceea ce creează în cele din urmă noi boli”, a avertizat el.