Taxe noi pentru angajații români, că nu sunt bani la buget. S-au terminat „pomenile” de la stat
Mai multe categorii de angajați din România ar urma să se confrunte în viitorul apropiat cu unul dintre cele mai negre coșmaruri ale lor. Este vorba despre eliminarea unor facilități fiscale și scutiri de taxe de care se bucură în prezent.
La ora actuală, este foarte bine cunoscut faptul că România are o problemă legată de banii publici, în sensul în care balanța de cheltuieli versus venituri e dezechilibrată și avem deficit.
Pe de altă parte, traversăm o perioadă marcată de multiple crize, ce au pus presiuni uriașe pe bugetul public și au necesitat costuri în creștere. În același timp însă avem în derulare o finanțare de miliarde de euro de la UE, prin PNRR, iar ca să obținem banii necesari pentru reforme și investiții ne-am angajat să respectăm anumite cerințe.
Dat fiind contextul acesta complex, regăsit de altfel în întreaga comunitate europeană, mai multe organisme internaționale, dar și Comisia Europeană îndeamnă la mai multă cumpătare cu banul public și par să sugereze Guvernelor europene să înceapă să taie beneficiile fiscale oferite anumitor domenii de activitate.
Se impun taxe noi pentru acești angajați români
La noi, cei mai avantajați salariați din punct de vedere fiscal sunt IT-iștii, care au de altfel și cele mai generoase salarii de pe piața autohtonă a muncii, dar și angajații în Construcții. Lista este însă mult mai lungă, iar statul ajunge să piardă anual sume colosale pentru a ține în picioare aceste beneficii, motiv pentru care la vârful Guvernului începe să se vorbească pe șleau despre momentul în care facilitățile vor trebui eliminate.
„Da, cred că în viitor vor trebui scoase anumite excepții. Asta nu înseamnă că din analiză noastră preliminară vom umblă la excepțiile din IT în acest moment, care sunt excepții de aproape 20 de ani și au adus un lucru benefic până acum, un hub important în România. Sunt excepții la codul fiscal de aproximativ 74 miliarde lei.
Este un lucru total anormal și avem o recomandare de la toate organismele financiare internaționale. Cu alte cuvinte, trebuie să revenim la un climat concurențial egal în România. S-a terminat perioada excepțiilor peste excepții.
Sunt ferm convins că după ce vom lua decizia, vom veni și vom comunica. Avem recomandările internaționale în acest sens. În acest moment se face o analiză la Ministerul Finanțelor, dar nu vom lua nicio decizie până nu vom stă de vorba cu toți actorii implicați”, a spus Marcel Ciolacu.