27 iun. 2023 | 16:17

Cât de veche e pizza. Arheologii au descoperit o pictură cu celebrul preparat în ruinele orașului Pompei

ULTIMA ORĂ
Cât de veche e pizza. Arheologii au descoperit o pictură cu celebrul preparat în ruinele orașului Pompei

Pizza este, fără îndoială, una dintre cele mai populare feluri de mâncare pentru milioane de oameni din întreaga lume. Acum, oamenii de știință cred că au descoperit o frescă care înfățișează „un strămoș al pizzei italiene”.

Originile pizzei, mult mai adânci decât se credea

Pictura a fost găsită pe peretele unei case din vechiul oraș roman Pompei, care a fost distrus de o erupție a Vulcanului Vezuviu în urmă cu aproape 2.000 de ani.

„Ceea ce a fost reprezentat pe peretele unei case antice pompeiene ar putea fi un strămoș îndepărtat al mâncării moderne”, au declarat experții de la parcul arheologic.

Pompei se află la doar 14 mile distanță de Napoli, care este considerat patria modernă a pizzei.

Pictura, veche de 2.000 de ani, a fost descoperită în mijlocul unui zid pe jumătate dărâmat în timpul unor săpături recente în vastul sit arheologic.

Pictura înfățișează un platou de argint pe care se află o pâine plată rotundă, alături de fructe proaspete și uscate, precum rodii și curmale, și o cupă plină cu vin roșu.

Se crede că fresca se referă la darurile oferite oaspeților, conform unei tradiții grecești care datează din secolele III- I î.Hr. și care a fost descrisă de scriitori imperiali din epoca romană, printre care Virgil și Philostratus.

Directorul Pompeiului, Gabriel Zuchtriegel, a declarat că fresca recent descoperită arată contrastul dintre „o masă frugală și simplă și luxul tăvilor de argint și rafinamentul reprezentărilor artistice și literare”.

„Cum să nu ne gândim, în această privință, la pizza, născută tot ca un fel de mâncare „sărac” în sudul Italiei, care a cucerit acum lumea și care este servită și în restaurante cu stele’, a spus el.

Ce s-a descoperit în urma săpăturilor

Noile săpături au scos la iveală un atrium al unei case care includea o anexă cu o brutărie, explorată parțial la sfârșitul secolului al XIX-lea.

„În zonele de lucru din apropierea cuptorului au fost găsite în ultimele săptămâni scheletele a trei victime”, au adăugat experții parcului.

Vulcanul Vezuviu a erupt în anul 79 d.Hr. și a îngropat orașele Pompei, Oplontis și Stabiae sub cenușă și fragmente de rocă.

Vezuviu, situat pe coasta de vest a Italiei, este singurul vulcan activ din Europa continentală și este considerat a fi unul dintre cei mai periculoși vulcani din lume.