28 iun. 2023 | 08:07

Descoperirea de la Sarmizegetusa care îți arată cât de evoluați erau, de fapt, dacii. Ce au găsit arheologii

ACTUALITATE
Descoperirea de la Sarmizegetusa care îți arată cât de evoluați erau, de fapt, dacii. Ce au găsit arheologii

Cercetările arheologice efectuate de-a lungul ultimelor două secole în cetățile dacice din zona Hunedoarei au scos la iveală descoperiri remarcabile, care au fascinat comunitatea științifică.

Acestea au adus la lumină dovezi ale unor cunoștințe avansate în diverse domenii ale civilizației dacice.

sarmizegetusa-regia-descoperire-arheologica-daci

Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia, un izvor nesecat de vestigii arheologice importante

Printre aceste descoperiri se numără o trusă chirurgicală datând din perioada dacică, care demonstrează cunoștințe medicale și tehnice remarcabile ale locuitorilor din acea vreme.

De asemenea, a fost identificat un sistem de filtrare a apei, o inovație tehnologică ce reflectă preocuparea pentru igienă și calitatea apei potabile în acele vremuri.

Înscripțiile controversate descoperite în Sarmizegetusa Regia au stârnit și ele interesul arheologilor. Peste 100 de inscripții, în principal în limba greacă, au fost găsite pe blocurile de piatră rămase în cetățile dacice.

Inscripția descoperită pe rămășițele unui vas antic în Sarmizegetusa Regia a stârnit interesul arheologilor și a generat dezbateri. Vasul, înalt de un metru și cu un diametru similar, considerat a fi folosit ca obiect de cult, conținea fragmente cu inscripția „Decebalvs Per Scorilo” (Decebal, fiul lui Scorilo), scrise cu litere latine.

Cetățile dacice dispuneau de conducte, fântâni și sisteme de captare a apei, inclusiv rezervoare de apă potabilă săpate în stâncă sau construite din lemn sau blocuri de piatră. Acestea indică faptul că daci aveau abilități tehnice și cunoștințe în domeniul construcțiilor pentru a dezvolta și menține astfel de rețele de apă, probabil învățați sau ajutați de romani.

„Aşezarea acestor conducte de apă nu răspundea numai cerinţelor igienei publice şi urbanisticii, ci şi unei nevoi strategice. Pentru toate cetăţile dacice apa era marea problemă în caz de asediu şi tocmai de aceea dacii s-au străduit să şi-o asigure din belşug”, scria omul de ştiinţă Hadrian Daicoviciu, în volumul „Dacii”, conform Adevărul.

Este fascinant să aflăm că în așezările din Munții Șureanu, apa era un aspect important și era tratată pentru a fi utilizată în diferite scopuri. Rezervoarele care păstrau apa curățată sunt dovada interesului acordat igienei și necesității de a avea acces la apă potabilă în cadrul comunităților antice.

Utilizarea apei curățate în fântâni publice arată o preocupare pentru asigurarea accesului la apă potabilă pentru comunitatea, în ansamblu.

Trusa chirurgicală. Schiță făcută de Ion Horațiu Crișan

Trusa chirurgicală / Schiță făcută de Ion Horațiu Crișan / preluare Adevărul.ro

Trusa chirurgicală care vorbește despre cât de avansați erau dacii într-ale medicinei, de fapt

Descoperirea trusei chirurgicale dacice la Sarmizegetusa Regia reprezintă un indiciu fascinant al cunoștințelor medicale avansate ale dacilor, după cum menționam anterior.

Aceasta este considerată a fi singura trusă chirurgicală antică descoperită pe teritoriul României și oferă o perspectivă asupra practicilor medicale ale timpului și a nivelului de dezvoltare a chirurgiei traumatologice la daci.

Arheologul Ion Horațiu Crișan, care a fost implicat în descoperirea și analiza trusei, a afirmat că aceasta reprezintă dovada cea mai elocventă a existenței unei chirurgii traumatologice la daci. Prin examinarea instrumentelor și a artefactelor medicale găsite în trusă, se poate deduce că dacii aveau cunoștințe și tehnici avansate în tratarea rănilor și fracturilor.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele