27 iun. 2023 | 12:29

Ce spune ministrul Educației, despre căutarea expresiei ”de bună seamă” pe internet, cu o seară înainte de Bacalaureat. Anchete disciplinare în mai multe școli din țară

ULTIMA ORĂ
Ce spune ministrul Educației, despre căutarea expresiei ”de bună seamă” pe internet, cu o seară înainte de Bacalaureat. Anchete disciplinare în mai multe școli din țară

Ligia Deca, ministrul Educației, a venit, marți, cu precizări legate de incidentele înregistrare la examenul de Bacalaureat, printre care situația de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București unde zeci de elevi au fost puși să-și rescrie lucrările la Limba română sau misterul în cazul expresiei „de bună seamă”, care a fost căutat de mai mulți utilizatori pe internet înainte de începerea examenului la Limba și Literatura Română. Ea spune că a verificat cu specialiști IT căutările și că nu se poate face o corelație între numărul lor și o potențială breșă de securitate la nivelul subiectelor.

Ligia Deca, despre incidentele înregistrate la Bac

Expresia „de bună seamă” care s-a regăsit între cerințele la primul subiect de la proba de Limba română a examenului de bacalaureat care a început luni a strâns aproape 100 de căutări pe dexonline înaintea orei 10.00. Examenul a început la ora 9.00 și s-a terminat la ora 12.00.

„Editare ulterioară: am verificat logurile și aproape 100 dintre căutările lui „de bună seamă” au fost înainte de ora 10 (inclusiv câteva înainte de ora 6)! Asta în condițiile în care în medie, în ultima lună, a fost o singură căutare pe zi pentru această sintagmă!”, au scris pe Facebook cei de la Dexonline”.

Ministrul Educației spune că nu ar fi existat o breșă de securitate

„Am verificat și noi cu specialiști din zona IT: încercările efectuate în cursul zilei de ieri și azi la nivelul Ministerului Educației relevă în privința expresiei de bună seamă date diferite, în funcție de unitatea digitală pe care o utilizăm și în funcție de locul în care se face căutarea rezultatul este diferit, și în această dimineață rezultatele au fost diferite.

Am discutat inclusiv cu specialiști de la compania care gestionează motoarele de căutare. Ne-au spus că acest instrument nu poate fi folosit exclusiv pentru a vedea numărul de căutări realizate de către indivizi, ci este acest număr de incidențe încorporează și căutări realizate în publicații.

În alte zile ale anului au fost incidențe similare pe aceeași expresie, număr similar de căutați sau chiar mai mare. Deci nu putem face o corelație între numărul de căutări  și o potențială breșă de securitate  la nivelul subiectelor 

Este un rezultat care nu poate fi corelat științific cu o potențială ieșire a subiectelor în spațiul public. Am verificat și vom dispune și un audit informatic”, a explicat ministrul Ligia Deca, marți, într-o conferință de presă.

Sinonimul pentru secvența ”de bună seamă”, considerat interpretabil. Ce măsuri s-au luat

Mai mulți elevi au semnat, luni, o petiție pentru ca al examenul de Bacalaureat 2023, la proba de Limba română, să fie acceptate și alte sinonime pentru sntagma „de bună seamă”.

Întrebată ce se va întâmpla, Ligia Deca a spus că a fost transmisă o notă în toate centrele zonale de evaluare ce conține clarificări referitoare la punctarea și a altor sinonime în afara cuvântului care este menționat în barem.

„Ați văzut că acolo erau punctaj asociate unor anumite elemente în așa fel încât toată lumea să urmeze același mod de corectură, să nu avem diferențe. Ne-am ocupat chiar dimineață de acest subiect și cred că va fi în avantajul elevilor să avem această abordare unitară”, a adăugat ministrul.

Anchetă Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București. Zeci de elevi au fost puși să-și rescrie lucrările la Limba română

Anchetă a Inspectoratului Școlar București la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București, după ce mai multe lucrări au fost anulate, cu mult timp după începerea probei la Limba și literatura română, pe motiv că nu ar fi fost bine încadrat un text în titlul probei.

„În dimineața aceasta am rugat inspectoratul școlar a Municipiului București să avem un inspector monitor și un inspector de management instituțional care să monitorizeze activitatea în centrele de examen, pentru a vedea dacă se respectă întocmai prevederile regulamentului care vizează situațiile în care o lucrare poate fi anulată.

De asemenea am verificat și lucrările anulate după proba dată ieri pentru a vedea câte sunt și la ce moment au fost ele anulate. Ca o precizare suplimentară, candidații care greșesc pot tăia ce au greșit Vom verifica și dacă în lucrările anulate există și suficient de timp pentru parcurgerea lucrărilor și vom lua toate măsurile ca astfel de potențiale incidente să nu se mai întâmple. Avem ancheta în desfășurare la aceste centre de examinare”, a mai declarat ministrul Educației.