DARPA vrea sateliti de unica folosinta – plateste bine
Pentru ca se pare ca nu suntem supravegheati indeajuns de mult sau de aproape, DARPA sau Defense Advanced Research Projects Agency din Statele Unite lucreaza la proiectarea unui nou tip de sateliti un pic mai dispensabili decat modelul clasic pe care ne-am obisnuit sa-l folosim cand vine vorba de localizarea pozitiei prin GPS.
Desi „ieftin” nu e primul cuvant care ne vine in cap la un pret de doar 500.000$ bucata, Pentagon prmite ca noile gadgeturi capabile de lucru in afara atmosferei vor fi gata sa trimita informatii la mai putin de 90 de minute dupa lansare.
Desi nu este evident la prima vedere, scopul acestor sateliti este sa ofere informatii proaspete din zone care nu se afla pe traiectoria nici unui satelit existent deja in atmosfera. Noile jucarii, numite SeeMe, vor fi lansate in „haite” de 24 bucati, echivalentul a 12 milioane$. Ganditi pentru a-si petrece intre 60 si 90 de zile in spatiu, satelitii din gama SeeMe se vor carboniza odata cu procesul de intrare in atmosfera, dupa ce si-au terminat treaba.
In aceasta etapa a proiectului, DARPA cauta producatori care sa lucreze cat mai rapid si la preturi cat mai mici. Printre cerintele suplimentare, un producator ideal ar mai trebui sa se ocupe cu dezvoltarea de tehnologii optice avansate, metode alternative de alimentare cu energie, algoritmi noi de propulsie sau comunicatii. Dimensiunile si greutatea reduse sunt, de asemenea, primordiale.
Pe 27 martie vom mai afla mai multe detalii legate de acest subiect, cu ocazia „Proposers’ Day” in SUA.