Soluția de la un expert care îți poate salva viața la volan: ce faci când simți că te răstorni cu mașina
După ce ai făcut școala de șoferi și ai obținut permisul de conducere, ai învățat să conduci în condiții ideale. Din păcate, viața în trafic este rareori ideală. Din acest motiv, ai face bine să înveți în permanență cum poți evita un dezastru din spatele volanului.
Titi Aur este unul dintre cei mai cunoscuți șoferi din raliu din România și un expert când vine vorba de condusul preventiv. Din acest motiv, când îți face niște recomandări, ar fi bine să le iei serios în calcul.
Cum eviți răsturnarea mașinii, din volan
Într-un interviu pentru DC News, Titi Aur a fost întrebat ce faci în momentul în care simți că mașina ți se răstoarnă. ”Trebuie să tragi de volan în direcția în care te răstorni?”, a fost întrebat expertul.
„Da, în direcția în care îți pleacă spatele sau în direcția în care te răstorni. Când mașina se răstoarnă spre stânga, dacă tragi stânga de volan, aduci centrul de greutate înapoi. Dacă mașina se răstoarnă spre dreapta și tragi dreapta de volan, la fel aduci înapoi centrul de greutate.
Dacă în mașină, pasagerul din dreapta nu are centura de siguranță, pleci prin mașină. Diferența într-o mașină înaltă este mult mai mare decât într-o mașină mică. Într-o mașină mică, dacă te răstorni, e rău, dar totuși sunt distanțele mici în care poți să pleci. Într-un autobuz e și mai rău. În cazul autocarului răsturnat la Râmnicu Sărat, 23 de pacienți au fost duși la spital. Spațiul e mare și când pleci din dreapta în stânga sau invers, nu e plăcut. Îți rupi mâna, piciorul, îți spargi capul.
Centura de siguranță este foarte importantă în caz de tamponare, dar mai ales de răsturnare. Reacția șoferului de moment este foarte importantă, dar pentru acest lucru în primul rând trebuie să știi, iar apoi să te antrenezi. Reacția celorlalți participanți la trafic este foarte importantă și, de asemenea, regulile de prim ajutor sunt importante. În primul rând, nu te duci repede și deschizi centura, ca să cadă pasagerul în cap. Este vorba de o știință a gestionării situațiilor limită“, a spus Titi Aur.