Mituri legate de metodele de securizare ale browser-ului tău: de ce nu funcționează cum te-ai aștepta
Informațiile greșite sau sfaturile învechite despre securitatea online te pot transforma într-o persoană vulnerabilă.
Așadar, să ne uităm la câteva mituri comune privind securitatea browserului, astfel încât înțelegi cum funcționează internetul astăzi.
Mitul conform căruia modul de navigare incognito sau privat te face complet anonim este o concepție greșită. Modul incognito oferă confidențialitate prin faptul că nu stochează istoricul căutărilor, cookie-urile sau datele din formular și cam atât.
Cum să crezi, în mod eronat, că ești invizibil pe internet
Furnizorul tău de servicii de internet, administratorul de rețea și site-urile web pe care le viziezi îți pot urmări în continuare activitatea.
Majoritatea utilizatorilor de internet au fost învățați să aibă încredere în site-urile web care folosesc HTTPS, indicat printr-un simbol cu un lacăt în bara de adrese a browserului.
Este adevărat că HTTPS criptează comunicarea ta cu site-ul web, ceea ce împiedică curioșii să citească datele în tranzit. Chiar și așa, acest lucru nu garantează că site-ul este, în sine, este sigur.
Mulți oameni cred că pot obține malware doar prin descărcarea și rularea fișierelor suspecte. Deși aceasta este o modalitate de a te infecta, nu este singura modalitate.
Descărcările drive-by și reclamele îți pot infecta computerul fără a fi necesar să descărci și să rulezi un fișier manual.
Deși extensiile de browser pot adăuga funcționalități utile browserului, nu toate extensiile sunt sigure. Unele extensii pot conține cod rău intenționat, în timp ce altele te pot urmări.
Chiar și extensiile care au fost inițial sigure pot deveni dăunătoare dacă sunt cumpărate și reutilizate de dezvoltatori cu rele intenții.
Prin urmare, fii întotdeauna atent la extensiile pe care le instalezi.
VPN-ul reprezintă un instrument excelent pentru confidențialitate și securitate, dar adecăraul e nimic nu e sigur.
Un VPN criptează traficul de internet și maschează adresa ta IP, ceea ce face mai dificil pentru alții să îți urmărească activitatea online.
Site-urile web pe care le vizitezi și orice program malware de pe dispozitivul tău, te pot oricând urmări.