Pietre prăjite, un nou fel de mâncare popular în China. Cum se mănâncă. ”Cel mai greu preparat, la propriu”
Pietrele prăjite prin metoda stir fry reprezintă cel mai nou fel de mâncare popular în China. Preparatul își are originea în provincia Hubei și face senzație pe rețelele sociale chinezești, unde numeroși internauți au publicat în ultima vreme clipuri în care apar gustându-l.
Cum se gătesc pietrele prăjite
Supranumit „cel mai greu fel de mâncare din lume”, la propriu, preparatul este gătit în China de vânzătorii ambulanți de mâncare. Aceștia toarnă ulei de ardei iute pe pietricele care sfârâie pe un grătar în stil teppanyaki, presară sos de usturoi peste tot, apoi prăjesc totul cu un amestec de căței de usturoi și ardei tăiat în cubulețe.
În timp ce pregătesc ingredientele, acești bucătari își povestesc uneori fiecare mișcare prin rime, potrivit videoclipurilor de pe Xiaohongshu, echivalentul Instagram-ului din China.
„O porție de condimente aduce pasiunea la viață”, a spus un bucătar într-un videoclip, adăugând că acest fel de mâncare este la fel de popular ca și alcoolul.
Cât costă și cum se mănâncă pietrele prăjite
Clienților li se servesc apoi pietrele aromate în cutii de mărimea unei palme. Fiecare porție costă aproximativ 16 yuani sau 2,30 dolari, potrivit videoclipului.
Se presupune că cei care servesc acest preparat trebuie să sugă pietricelele pentru a savura aroma, după care să le arunce. De aici vine și denumirea preparatului, ”Suodiu”, potrivit CNN.
„Trebuie să vă returnez pietricelele după ce termin?”, a întrebat un client într-un clip. „Luați-le acasă ca suvenir”, a glumit bucătarul care l-a servit, în același clip.
Se crede că Suodiu datează de sute de ani. A fost transmis de generații întregi de către barcagii, potrivit unui raport al presei locale. Pe vremuri, aceștia puteau rămâne blocați în mijlocul unui râu și rămâneau fără mâncare în timp ce livrau bunuri.
Pentru a „găsi fericirea în amărăciune”, ei găseau pietre pe care le găteau cu ce condimente aveau pentru a face un fel de mâncare.