Concediu nou în Codul muncii, pentru angajații români: alte zile libere plătite, iată lista de condiții
Din fericire pentru angajații de la noi din țară, legislația muncii va suferi noi modificări în favoarea lor. Concret, e vorba despre apariția posibilității de a-ți lua alte zile libere, în anumite condiții.
Noile prevederi încă nu au intrat în vigoare, dar sunt stipulate într-o inițiativă legislativă aparținând celor de la USR, care are ca scop modificarea OUG 158/2005. Proiectul a fost depus în luna iunie și, dacă va trece de Parlament, va fi promulgat de șeful statului și apoi publicat în Monitorul Oficial al României, va ajunge să se aplice pe piața muncii.
După acel moment, angajații vor putea să beneficieze de zile libere de la locul de muncă, dacă au acasă în îngrijire un copil ce are unele probleme de sănătate, iar vârsta minorului este de cel mult 12 ani. Vârsta minorului se extinde până la 18 ani, dacă acesta are și alte afecțiuni medicale.
Cine-și poate lua noul concediu, care sunt regulile
Noua măsură se dorește a fi un sprijin pentru părinții care au serviciu și care atunci când li se îmbolnăvesc copiii cu greu reușesc să se descurce și să găsească pe cineva din familie disponibil să stea acasă cu micuțul, pentru a-i supraveghea starea de sănătate. După ce noua lege va intra în vigoare, situația în familie se va simplifica, iar mama sau tatăl vor putea pleca acasă de la serviciu, câteva zile, ca să aibă grijă de copil.
Conform celor stipulate în textul inițiativei legislative, se pare că asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 12 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.
”Când am depus proiectul ne-am gândit la datoria noastră de a fi alături de părinţi şi de a-i sprijini cu adevărat, nu prin declaraţii, în condiţiile în care un copil vine mereu cu o multitudine de provocări, iar familiile din România au nevoie să simtă că statul le e alături. Un copil bolnav are nevoie să îşi aibă alături părintele şi la 7 ani, şi la 9 ani, şi la 12 ani. Salutăm adoptarea proiectului, este o normalitate de care părinţii şi copiii au nevoie”, a declarat senatorul USR Alexandru Robert Zob, unul din iniţiatori.