23 iun. 2023 | 11:32

Care parte de pe planetă primește cea mai multă lumină solară? Dacă nu-ți place soarele, mergi în Sydney, oricât de ciudat ar suna

ACTUALITATE
Care parte de pe planetă primește cea mai multă lumină solară? Dacă nu-ți place soarele, mergi în Sydney, oricât de ciudat ar suna

Vrei lumina soarelui? Îndreaptă-te spre Cercul Arctic. Vampirii ar trebui să se îndrepte spre Sydney.

Fie că vrei razele soarelui pe pielea ta sau ești un „vampir”, poate te-ai întrebat la un moment dat: unde pe Pământ primești cea mai mare și mai puțină lumină solară?

Ei bine, echipa de la timeanddate.com are un răspuns pentru tine și vine cu câteva surprize. De exemplu, se dovedește că Bodø din Norvegia primește în medie cu 36,5 minute mai mult de lumină pe zi decât Sydney, Australia. Cum? Se reduce la refracție, emisferă și latitudine.

Sursa: Timeanddate.com

Cantitatea de timp în care vezi lumina zilei (în medie) pe zi oriunde pe planetă este de peste 12 ore. Acest lucru ar putea părea ciudat, având în vedere că există 24 de ore într-o zi și este rezonabil să crezi (din diagramele pe care le-ai văzut la școală) că atunci când jumătatea ta este în zi, cealaltă trebuie să experimenteze noaptea. Cu toate acestea, primim, de fapt, puțin mai multă lumină solară datorită atmosferei Pământului, care refractă ușor lumina, ceea ce înseamnă că obținem puțină lumină înainte ca Soarele să se ridice tehnic peste orizont dimineața și după ce Soarele a dispărut în spatele lui, pe timp de noapte.

Lumina solară pe planetă

Cantitatea de lumină refractată pe care o obții depinde de latitudine.

„Pământul se învârte pe axa sa cu tropicele – regiunea globului care se întinde pe Ecuator – îndreptată spre Soare. Prin urmare, în jurul ecuatorului, Soarele tinde să se ridice direct în sus de la orizont”, explică Time and Date.

„Pe măsură ce călătorim spre nord sau spre sud de la tropice, Soarele răsare cu o pantă mai mare. În emisfera nordică, Soarele se mișcă de-a lungul orizontului de la stânga la dreapta, la răsărit și apus; în emisfera sudică, se deplasează de la dreapta la stânga”.

„Efectul acestei pante este că răsăritul și apusul soarelui durează mai mult: marginea superioară a Soarelui apare chiar mai devreme la răsărit; marginea de jos dispare și mai târziu la apus”.

Emisfera în care ești afectează și cantitatea de lumină solară pe care o primești, prin faptul că ai o vară mai lungă în emisfera nordică decât în emisfera sudică, datorită faptului că orbita planetei noastre este mai degrabă eliptică decât un cerc perfect.