De unde vin și unde se duc emisiile de dioxid de carbon: NASA prezintă situația sumbră a planetei noastre
Studioul de vizualizare științifică al NASA a lansat trei videoclipuri puternice care arată cât de mult dioxid de carbon este adăugat în atmosferă în fiecare an și din ce surse.
Clipurile ne arată cât de mult combustibil fosili sunt arși de către țările industrializate și ce rol joacă, în ceea ce privește gradul de poluare.
Vizualizările arată dioxidul de carbon adăugat pe Pământ în 2021 sub formă de fum colorat deasupra suprafeței. În albastru și verde este cantitatea eliberată de ecosistemele terestre, de plante și animale sălbatice și de oceane. În roșu este arderea biomasei. Și în portocaliu este eliberarea de combustibili fosili.
Intermitent în verde și albastru sunt locurile de pe planetă unde este absorbit carbonul: pădurile și oceanele. Ritmul intermitent depinde de zi sau de noapte și de anotimp.
Lucrarea s-a bazat pe date de la Observatorul Orbiting Carbon al NASA, 2 (OCO-2), cel mai amplu set de date privind concentrația de dioxid de carbon atmosferic de pe planetă.
Imaginile sumbre care ne arată cât de grav este fenomenul
Imaginile sunt evident sumbre, în special emisiile din regiunile foarte industrializate și orașele mari, unde mașinile sunt principala formă de transport.
În părți ale lumii cu densitate scăzută a populației, cum ar fi Australia și Africa, globul rămâne destul de curat timp de luni de zile, dar emisiile se răspândesc, în cele din urmă, și acolo.
Australia este un caz interesant, având în vedere că țara avea, la acea vreme, cel mai mare consum de cărbune pe cap de locuitor.
Dar fiind răspândit pe un continent vast, care poate absorbi o parte din el, situația se echilibrează.
În alte locuri, cu densități mai mari de populație sau prezența industriilor grele, imaginea este diferită, precum în Peninsula Arabică sau Rusia.
Lumea naturală încearcă să țină pasul cu noi, însă rezervoarele de carbon din ocean și pământ pot absorbi doar aproximativ jumătate din tot dioxidul de carbon pe care îl producem anual.