20 iun. 2023 | 12:21

Acuzație gravă după dispariția submarinului ce se îndrepta către Titanic. Ce a descoperit un bărbat care a fost înăuntru. „Așa părea”

ULTIMA ORĂ
Acuzație gravă după dispariția submarinului ce se îndrepta către Titanic. Ce a descoperit un bărbat care a fost înăuntru. „Așa părea”

Un bărbat care a fost în submarinul Titan înainte ca acesta să dispară în timp ce se îndrepta către epava Titanicului a făcut o acuzație gravă. El a povestit ce a descoperit atunci când a vizitat submersibilul, iar reprezentanții companiei producătoare s-au apărat.

Ce acuzație a făcut bărbatul care a fost în submarin, înainte de dispariția acestuia

Bărbatul, David Pogue, un reporter pentru CBS Sunday Morning, a povestit că a întâmpinat și el probleme în timpul unei călătorii cu submarinul Titan al companiei OceanGate, ce a avut loc vara trecută. Atunci, submersibilul a pierdut comunicarea cu nava-mamă pentru o perioadă de două ore și jumătate.

„Nu există GPS subacvatic, așa că nava de la suprafață ar trebui să ghideze nava spre epavă prin trimiterea de mesaje text. Dar la această scufundare, comunicarea s-a întrerupt cumva. Submarinul nu a găsit niciodată epava. Am fost pierduți timp de două ore și jumătate”, a spus el.

Ce observații a făcut reporterul

Reporterul a spus că submarinul turistic ce a dispărut în timpul unei călătorii de explorare a epavei Titanicului, duminică dimineața, 18 iunie, părea „improvizat” și era pilotat de o consolă de joc video.

Potrivit lui David Pogue, submarinul a fost construit din elemente obișnuite care pot fi cumpărate din magazinele de bricolaj și camping și de la furnizorii de echipamente pentru jocuri video.

Descriind submarinul ca fiind „nu mai mare decât o dubiță”, Pogue a declarat anterior că acesta are un sistem de iluminare format din articole cumpărate de la un magazin de camping și că folosește țevi de construcții ca balast. „Nu am putut să nu remarc câte piese ale acestui submarin păreau improvizate, cu componente din comerț”, a spus el.

Reprezentanții companiei producătoare s-au apărat

De cealaltă parte, înainte de incident, directorul executiv al companiei producătoare OceanGate, Stockton Rush, care se numără printre cele cinci persoane aflate la bordul submersibilului dispărut, l-a contrazis pe reporter.

„Pentru recipientul sub presiune am lucrat cu Boeing și NASA și Universitatea din Washington. Orice altceva poate ceda, propulsoarele tale pot ceda, luminile pot ceda. Tot vei fi în siguranță.”, a spus el.

Reprezentanții companiei OceanGate au adăugat într-o declarație că „titanul și fibra de carbon înfășurată în filamente” ale submarinului de 20.000 de lire sterline sunt dovedite că „rezistă la presiunile enorme din adâncurile oceanului”.

Tată și fiu, alături de un miliardar britanic, în submarinul dispărut

În această dimineață s-a confirmat că la bordul submarinului turistic dispărut se aflau un tată și un fiu. Rezidenții britanici Shahzada Dawood, în vârstă de 48 de ani, și fiul său Sulaiman Dawood, în vârstă de 19 ani, se aflau pe nava „Titan” a companiei OceanGate Explorations, potrivit unei declarații a familiei lor. Alături de ei se află și miliardarul britanic Hamish Harding.

Potrivit contraamiralului John W. Mauger, submarinul mai avea doar 72 de ore de oxigen în noaptea de duminică spre luni spre luni, pe baza anunțurilor făcute de companie potrivit cărora submersibilul are o capacitate de susținere a vieții de 96 de ore.

Experții au declarat că o salvare pare „puțin probabilă” în acest stadiu. Cercetătorul Robert Blasiak de la Stockholm Resilience Centre a declarat pentru BBC că oceanul are în medie o adâncime de aproximativ patru kilometri, așa că acest submersibil se află la mare adâncime.

Lumina pătrunde doar până la aproximativ un kilometru de la suprafața oceanului – deci submarinul se află în „beznă și cu o presiune a apei de aproximativ 400 de atmosfere.