20 iun. 2023 | 08:43

Avertismentul lansat de medici. Ce se întâmplă cu apa ținută la soare, în sticle de plastic. Bolile grave ce pot apărea

ULTIMA ORĂ
Avertismentul lansat de medici. Ce se întâmplă cu apa ținută la soare, în sticle de plastic. Bolile grave ce pot apărea

Medicii au lansat un semnal de alarmă referitor la apa ținută la soare, la temperaturi ridicate, în sticle de plastic. Aceștia au atras atenția asupra bolilor grave ce pot apărea din cauza unor compuși chimici nocivi ce ajung în apă.

Medicii, despre pericolul din apa lăsată la soare, în sticle de plastic

Medicul Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă și prorector la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, a explicat că apa poate deveni contaminată cu unii compuși toxici atunci când stă mult timp la soare, în sticle de plastic.

„Pericolul poate apare atunci când discutăm de depozitarea pe termen lung, chiar și la temperaturi optime a apei în recipienți de plastic. Știm cu siguranță că particule de foarte mici dimensiuni migrează din materialul plastic în apă.

Cu atât mai mult, când temperatura crește spre 40 de grade, și expunerea la razele solare a acestor recipienți crește, se acționează ca un catalizator și avem o creștere a ratei de migrare a compușilor chimici din pet. Așadar, nu este nevoie doar să fim atenție la data de expirare a unui produs. Trebuie să acordăm o atenție deosebită condițiilor de depozitare”, susține medicul Alexandru Nechifor.

Specialistul a adăugat că substanțele toxice ajung în apă după o perioadă lungă de păstrare a sticlelor de plastic în condiții necorespunzătoare – în căldură, expuse la raze solare, îngheț și altele.

Ce boli grave pot apărea din cauza consumului apei lăsate mult timp la soare

Medicul, care urmează în prezent un program de cercetare clinică la Harvard Medical School, a mai spus că în cantități mari, microplasticul poate cauza boli grave, cum ar fi cancer de sân, prostată, colon, ficat sau pulmonar.

În plus, acesta a fost asociat cu bolile inflamatorii intestinale, dar și cu probleme de sănătate precum bronșită cronică, ulcere, boli de piele și surditate.

De asemenea, medicii pediatri au atras atenția că microplasticul din apa la PET poate duce inclusiv la apariția unor defecte congenitale, dezechilibre hormonale cu debut precoce al pubertății, probleme respiratorii și afecțiuni imunologice.

„Este greu de cuantificat pe termen lung care vor fi toate consecințele interacțiunii organismului uman cu microplasticul, asta ne va demonstra timpul și studiile ce s-au început.

Tragem, totuși, un mare semnal de alarmă cu grijă deosebită pe care ar trebui să o abia atât comercianții, mari și mici cât și transportatori și consumatorii finali asupra condițiilor de păstrare a apei și a alimentelor în acesta perioada caldă”, a spus doctorul Alexandru Nechifor.

Specialistul susține că oamenii sunt expuși la microplastice mai ales prin folosirea ambalajelor din plastic, pentru că unele substanțe chimice migrează de la acestea la alimentele sau băuturile pe care le conțin.