15 mart. 2012 | 08:30

Tobii Eye Control revolutioneaza interactiunea om-computer

ACTUALITATE
Tobii Eye Control revolutioneaza interactiunea om-computer

Tobii Eye Tracker

Pentru cei care nu au auzit inca de Tobii Technology, trebuie spus ca aceasta companie suedeza lucreaza de mai bine de 10 ani in domeniul cercetarii si dezvoltarii sistemelor de control cu ajutorul privirii. Da, ati auzit bine, vorbim de un nou tip de interactiune cu sistemele de calcul si nu numai, in care „masina” ne poate intelege si indeplini dorintele din priviri.

Chiar daca auzisem de aceasta noua tehnologie, o priveam cu o oarecare retinere pentru ca nu eram convinsi de modul in care functioneaza sau de utilitatea in practica. Ne-am intalnit cu reprezentantii companiei in cadrul expozitiei internationale CeBIT 2012 si, dupa ce am petrecut ceva timp „jucandu-ne” cu implementarile suedezilor, am ramas uimiti de cate lucruri poti face fara sa misti un deget si utilizand exclusiv miscarile ochilor.

Intregul sistem se bazeaza pe mai multi senzori in infrarosu care detecteaza pozitia si forma ochilor. Dupa o calibrare initiala, sistemul va sti exact cum arata ochii tai atunci cand privesti in diferite parti ale ecranului si va utiliza aceasta informatie pentru a o transpune in actiuni.

Odata cu introducerea noului tip de senzor Tobii IS-2, care se dovedeste a fi mai eficient si totodata mai ieftin, tehnologia de control cu ajutorul privirii va putea fi implementata si folosita in mult mai multe domenii precum: integrarea in monitoarele calculatoarelor si in diverse periferice, aplicatiile de proiectare si design (CAD), imagistica medicala (radiografii), telecomenzi, controlul traficului aerian, scanarea bagajelor, sisteme de informatii in spatiile publice sau spitale, console si tehnologii de gaming, diagnosticarea medicala, detectarea minciunilor, monitorizarea atentiei, reabilitarea bolnavilor sau in metodele de training si predare.

Tobii IS-2 Eye Tracker

Mai exact, Tobii ne poate ajuta nu doar sa controlam anumite actiuni cu ajutorul privirii, ci si sa detectam si sa analizam anumite reactii sau comportamente ale oamenilor plecand de la modul in care isi misca involuntar ochii. Concret, un astfel de sistem poate fi folosit pentru a „vedea” exact unde este orientata privirea atunci cand privim un panou publicitar, cand accesam un site sau cand ne uitam la o reclama, informatii extrem de utile atat pentru oamenii de marketing cat si pentru cei din industria de advertising.

Probabil ca am fi tentati sa catalogam Eye Tracker-ul drept o alta noua tehnologie care pare extrem de utila in fisa de specificatii si mai putin in viata de zi cu zi, dar din fericire realitatea este cu totul alta.

La standul Tobii de la CeBIT am putut testa o parte dintre implementarile senzorului si va putem spune ca acesta functioneaza de minune si ne-a cucerit instant. Ce poate fi mai interesant decat sa controlezi continutul derulat pe ecran cu ajutorul privirii? Sau sa manipulezi fara nici cel mai mic efort imagini si scheme imense in cateva secunde prin orientarea privirii catre punctele de interes.

Ca si cum nu ar fi fost suficient de impresionant, cei de la Tobii au dezvoltat si partea de entertainment a inventiei, prin construirea si prezentarea unei console si a unui joc interactiv: EyeAsteroids. Dupa cum veti putea vedea si in videoclip, ochii devin un adevarat „controller wireless” ce dicteaza cu precizie directia si intensitatea flacarilor menite sa distruga asteroizii care ameninta pamantul. Desi banal, jocul s-a dovedit extrem de captivant si pot spune ca m-am desprins cu greu din fata consolei.

Cu toate acestea, numarul de unitati fabricate, doar 50, precum si pretul de 15.000 de dolari indica faptul ca vom mai avea destul de mult de asteptat pana sa ne putem bucura de astfel de jocuri si la noi.

Tobii EyeAsteroids Eye Control Arcade Game

Noutatea absoluta prezentata la CeBIT a fost integrarea sistemului in laptopuri printr-un parteneriat cu cei de la Lenovo. Momentan au fost produse doar 20 de unitati care integreaza tehnologia Tobii, acestea urmand  sa fie utilizate pentru inceput in scopuri demonstrative.

Tehnologia specifica device-urilor mobile si interfata cu utilizatorul poarta denumirea de Tobii Gaze Interface si va fi perfect compatibila cu noul sistem de operare Microsoft, Windows 8. Gaze Interface utilizeaza detectarea pozitiei ochilor in combinatie cu touch-pad-ul laptopurilor, permitand utilizatorilor sa acceseze mult mai usor functiile de care au nevoie.

Tobii Laptop

Mai mult ca sigur, una dintre cele mai utile functii ale Eye Control-ului este aceea de a permite persoanelor imobilizate sau cu dizabilitati sa comunice mult mai usor cu cei din jur si, in acelasi timp, sa controleze anumite functii ale aparaturii de care au nevoie.

In continuare aveti un videoclip filmat in standul Tobii de la CeBIT, in care va prezentam cum functioneaza aceasta tehnologie revolutionara. Ramane sa vedem in ce masura si, mai ales, in cat timp vom putea beneficia de inovatiile Tobii si in Romania… Va incumetati la pronosticuri? 😀