De ce scade inflația, dar nu se ieftinește nimic în România: explicația care te va supăra enorm
În ultimul an, prețurile la alimente au explodat, iar principalul argument a ținut de creșterea galopantă a inflației și scumpirea carburanților. Acum benzina și motorina sunt mai ieftine ca niciodată, inflația a scăzut sub 10%, după ce a fost aproximativ 16%, dar prețurile nu se mai duc în jos.
Alimentele de bază pe care le achiziționează în mod uzual românii sunt cu aproximativ 20% mai mari față de acum un an. Deși ritmul de majorare a prețurilor pare în prezent să se mai fi temperat, frustrantă este absența ieftinilor. Valorile pe care le vezi în rafturile din supermarket cresc imediat odată cu inflația, cu scumpirea carburantului sau a energiei, dar uită să se amelioreze când ceilalți parametrii din piață s-au dus în jos. Mai mulți analiști financiari vin cu o explicație pentru acest fenomen și, din păcate, nu-ți va face ziua mai bună.
Ce se întâmplă cu prețurile în România, după diminuarea inflației
”Există şi alte costuri vizavi de forţa de muncă, vizavi de alte imputuri care nu au ajuns şi nu vor mai ajunge la nivelurile de dinainte. Între ieftinirea unor imputuri şi scumpirea altora se va produse o echilibrare în cele din urmă. Deocamdată există o inerţie.”, a ținut să explice analistul financiar Claudiu Cazacu pentru TVR.
Pentru context, în luna mai a acestui an, INS a confirmat o inflație de 10,6% pentru România, mai mică cu aproape 5 procente față de începutul anului. Chiar și așa, alimentele sunt semnificativ mai scumpe decât acum un an. În medie, creșterile de preț au fost de 20%, iar la servicii s-au înregistrat scumpiri de 11%.
”Deflaţia, adică scăderea preţurilor, nu este sănătoasă economic. Scăderi de preţuri la raft pot să apară numai conjunctural. Miza este de a se stabiliza preţurile şi să aibă o creştere moderată.”, a adăugat profesorul în economie Marian Siminică pentru sursa citată.
Singurele care s-au ieftinit sunt medicamentele, cu aproximativ 4% și carburanții, cu peste 9 procente. Din păcate, chiar și dacă estimările BNR se vor adeveri, iar înainte de finele anului vom avea o inflație de aproximativ 7%, nu are rost să te aștepți la ieftiniri. ”Suntem încă departe de rata obişnuită pe care o acceptă Banca Naţională ca normare de creştere a preţurilor de 2 – 3% anual şi probabil că nu vom ajunge la acest nivel decât prin 2025.”, a concluzionat Aurelian Dochia, analist economic.