Crește vârsta de pensionare în România pentru toți românii, cu o singură excepție: așa înțelegi prioritățile noii guvernări
Marius Budăi este una dintre excepțiile noii guvernări, prin prisma faptului că își menține fotoliul la Ministerul Muncii. Nu a durat mult de când i s-a confirmat noua veche poziție până când a venit cu lovitura momentului pentru aproximativ 8 milioane de români, viitori pensionari.
În conformitate cu angajamentele țării noastre din Planul Național de Redresare și Reziliență, vârsta de pensionare în România va crește până la 65 de ani, cu o excepție foarte importantă și rușinoasă în același timp. Știi cele mai mari pensii speciale din România, cele care depășesc în mod uzual 4000 de euro? Acestea sunt dedicate magistraților, exact categoria care va face excepție de la regula cu 65 de ani. În schimb, aceștia din urmă vor ieși la 60 de ani. Singura ”sancțiune” adusă magistraților este că nu se vor mai permite perioade asimilate în cazul magistraților.
Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare în România
„Va crește vârsta de pensionare. În al doilea rând, va crește perioada la care se va raporta calculul, deci nu se va mai face acel calcul cu ultimele șase luni, ultima lună sau ultimele 12 luni. treptat, vom ajunge să ne raportăm la veniturile din întreaga perioadă, asta înseamnă o aliniere a contributivității.
În al treilea rând, a crescut și va crește treptat perioada petrecută în acea activitate. Dacă vorbim de magistrați, nu se vor mai permite perioade asimilate și, așa cum era proiectul inițial, se va începe de la 20 de ani strict în magistratură, urmând ca în următorii 5 ani, an de an să să crească această perioadă până la 25 de ani.
Acestea sunt lucruri care îndreaptă foarte mult sistemul contributiv și ajunge să avem și vârsta de pensionare crescută la 65 de ani, dar și raportarea la întreaga perioadă a veniturilor.
Impozitarea diferită începe de la salariul mediu brut pe economie, cu precizarea că nu este afectată și nu va fi afectată parte de contributivitate.”, a declarat Ministrul Muncii.
În ceea ce privește viitorul reformelor salariale din România, datorită faptului că acest aspect este inclus în programul de guvernare al coaliției, va ajunge la suma de 500 de euro net. „Și această creștere care practic a fost acum la 3.000 de lei care a fost cea mai mare creștere din ultimii ani a salariului minim de la 2.500 de lei la 3.000 de lei, coaliția acceptând și înțelegând că trebuie să participăm și noi cu această creștere și sunt acei 200 de lei netaxați. Aici sunt două aspecte, primul discuțiile cu mediul de afaceri și cu sindicatele.”, a adăugat oficialul PSD.