O nouă fabrică în România, o premieră în industrie: gigantul vine cu angajări masive și inovații impresionante
Deși ai crede că țara noastră nu se bucură de inovații fabuloase când vine vorba de procesele de producție, tocmai s-a deschis prima fabrică de cărămidă care folosește zaț de cafea în produsul finit.
La Recea, în județul Sălaj, a fost inaugurată în această săptămână o fabrică de cărămidă aparentă. Deschiderea fabricii nu este neapărat o inovație, ci rețeta din spatele produsului pe care îl comercializează. Printre alte ingrediente, folosește și zaț de cafea în rețetă. Nu mai puțin de 14 milioane de euro a reprezentat investiția în acest centru de producție realizat de Cemacon, cu 1,9 milioane de euro din suma finală venind din occident, fonduri nerambursabile norvegiene.
Locuri de muncă și inovații importante în fabrica de cărămidă de la Recea
„Discutăm de investiție de peste 14 milioane de euro, din care 1,9 milioane au fost dintr-o finanțare nerambursabilă din fondurile norvegiene. Fabrica aceasta nouă creează 45 de de locuri de muncă noi și în momentul în care o să reușim să funcționăm un an întreg, o să generăm o cifră de afaceri semnificativă”, a declarat Daniel Sologon, director general Cemacon, citat de Agerpres.
Este important de reținut că, fără echivoc, aceasta este prima fabrică din România cu cea mai modernă tehnologie de producție de pe piață. Printre alte, deși produce cărămidă, pe acel produs aparent banal permite tipărirea digitală a oricărei forme, texturi sau imagini.
Noile cărămizi de la Cemacon ilustrează o soluție creativă de reciclare eficientă. Zațul de cafea este doar începutul rețetei, dar mai sunt include și alte deșeuri. „Faptul că încorporăm în rețetă multe elemente considerate deșeuri – cenușă, rumeguș, cărbune – nu de calitate bună, cărbunele de proastă calitate, adică praful acela care rămâne în urma exploatării cărbunelui – zaț de cafea, deșeuri vegetale – ne permit să facem un produs ușor, pentru că toate aceste materiale se auto-aprind în cuptor, generează energie, dar fac ca produsul să fie ușor și să putem transporta mai multă cărămidă decât concurenții noștri pe un camion, să fie mai ușor de operat în șantier și să fie un bun izolator termic.
Putem pune multe materiale pe care astăzi nu le punem pentru că circuitul deșeurilor în România nu este atât de bine reglementat. Putem pune mult mai mult zaț de cafea, putem pune deșeuri de carton, deșeuri de polistiren, cioburi ceramice, adică deșeuri de obiecte sanitare și multe altele”, a adăugat oficialul, conform Profit.ro.
Urmează alte fabrici noi în România și mai multe locuri de muncă. „Lucrurile nu se vor opri aici. Împreună cu Dedeman, cu acționarul nostru, care este cea mai mare companie antreprenorială de România și care este foarte prezent ca investitor, lucrăm la fabrici noi, în principal în domeniul materialelor de construcții și ca preferință în domeniul ceramic, unde știm să facem lucrurile foarte bine”, a concluzionat directorul general Cemacon.