12 iun. 2023 | 15:55

Mai există „paradisul IT”, în România? Un nou studiu dă cărțile pe față: ce vor angajații în 2023

ACTUALITATE
Mai există „paradisul IT”, în România? Un nou studiu dă cărțile pe față: ce vor angajații în 2023

Un nou studiu numit 2023 IT Employment Landscape, realizat pe specialiști IT cu vârste cuprinse între 18 și 55 ani, face lumină în ceea ce privește situația actuală de la noi din țară, din ultima perioadă.

Au fost analizate date provenind din Capitală – 44.5%, dar și din Cluj – 16.7%, Iași – 11.55%, Timișoara – 7.5%, Brașov – 4.6%, străinătate – 3.2%.

„Ne-am dorit să aflăm dacă paradisul din industria IT încă mai există. Alături de Zitec, ne-am convins că standardele de muncă în România se redefinesc de la an la an și nevoia de fi prezent în viață privată devine, după cum arată și studiul, una din preocupările de bază ale angajatului IT”, a declarat Andra Pintican, fondator Școala de HR, citată de Adevărul.

La rândul său, Florentina Greger, Chief Talent Experience Officer în cadrul Zitec, a declarat: „Companiile au de învățat de la oamenii din echipele lor și oamenii ar trebui să aibă acces la suport din partea companiilor ca să învețe și să se dezvolte continuu într-un mediu prielnic. Am gândit că același tratament îl merită toți profesioniștii IT din România. De aceea, am colaborat cu Școala de HR la un studiu menit să scoată la iveală dorințele specialiștilor din industrie așa cum arată ele astăzi, în 2023”.

Ce vor angajații IT de la angajatori

Conform studiului, angajații în domeniile IT preferă:

●    Posibilitatea accesării unui sistem de muncă hybrid / remote – preferată de 98% dintre respondenți, reconfirmând adaptarea cu succes a industriei IT la provocările aduse de pandemie

●    Aderarea la echipe sănătoase, care prețuiesc flexibilitatea – nevoie identificată la 77% dintre profesioniștii IT chestionați, fapt care subliniază nevoia lor de onestitate, transparență și management competent la locul de muncă

●    Dobândirea echilibrului dintre viața profesională și personală, cu ajutorul angajatorului – lucru necesar pentru 41.7% din întregul eșantion.

Atunci când evaluează posibilitatea de a se alătura unei companii, oamenii pun accent pe:

  1. Profesionalismul & capacitățile tehnice ale colectivului deja existent
  2. Reputația angajatorului, cât și cultura din interiorul companiei
  3. Portofoliul de clienți și diversitatea proiectelor abordate
  4. Produsele interne ale companiei
  5. Notorietatea brandului la nivel internațional

Cât despre motivele pentru care ar putea fi tentați să renunțe la un loc de muncă, s-au remarcat următoarele aspecte: managementul slab calitativ, cultura toxică, lipsa oportunităților de creștere în companie, rigiditatea angajatorului cu privire la cultura „work from anywhere” sau lipsa de validare și recunoaștere.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele