Un cutremur din România, legat de distrugerea barajului din Ucraina. Cauza incidentului, dată de gol de semnalele seismice. „Ora şi locaţia coincid”
Un cutremur detectat de o stație seismică din România a fost legat de distrugerea barajului din Ucraina, conform unor oameni de știință norvegieni. Aceștia susțin că semnalele detectate în Bucovina dau de gol cauza incidentului, în contextul în care unii au speculat că prăbușirea ar fi putut avea loc din cauza unor avarii anterioare.
Cutremurul din România, legat de distrugerea barajului din Ucraina
Potrivit oamenilor de știință norvegieni, semnalele seismice ce au fost detectate la o stație din Bucovina demonstrează că a avut loc o explozie în zona barajului Kahovka în momentul în care apa a început să curgă.
Semnalele seismice au fost înregistrate pe teritoriul României, la 620 de kilometri distanţă față de Nova Kahovka. Acestea indică faptul că o explozie a avut loc marţi, 6 iunie, la ora 2:54.
Specialiștii de la Norsar, reţeaua seismică norvegiană care a analizat semnalele, spun că momentul şi locaţia undelor seismice coincid cu prăbuşirea barajului. Magnitudinea estimată a cutremurului a fost între 1 şi 2, iar adâncimea de 0 kilometri.
„Datele de la staţiile seismice regionale arată semnale clare marţi, 6 iunie, la ora locală 2:54 (01:54, ora Norvegiei). Ora şi locaţia (coordonate: 46.7776, 33.37) coincid cu relatările din mass-media despre prăbuşirea barajului Kahovka. Semnalele indică faptul că a avut loc o explozie”, au transmis reprezentanții Norsar, conform BBC.
Jurnaliștii de la BBC au precizat că doar o cantitate foarte mare de explozibili ar fi putut produce semnalul seismic detectat la aproximativ 620 de kilometri distanță.
Ucrainenii ar avea dovezi conform cărora rușii ar fi vinovați de distrugerea barajului
Ucraina a acuzat Rusia încă de la început că a aruncat în aer barajul. Kievul susține că acum are și dovezi în acest sens. Serviciul de securitate internă al Ucrainei (SBU) a transmis că a interceptat o convorbire telefonică între doi bărbaţi care vorbesc în rusă şi care se afirmă că ruperea barajului a fost rezultatul acţiunii umane.
În această înregistrare, unul dintre bărbaţi spune că un grup de sabotaj rusesc a fost responsabil, dar explozia a fost mai puternică decât se preconiza.
„Invadatorii au vrut să şantajeze Ucraina, aruncând în aer barajul şi punând în scenă un dezastru provocat de om în sudul ţării noastre”, a transmis SBU, care a publicat pe canalul său Telegram un clip audio de un minut şi jumătate din presupusa conversaţie.
„Ei (ucrainenii) nu l-au lovit. A fost grupul nostru de sabotaj. Au vrut să îi sperie (pe oameni) cu acel baraj. Nu a mers conform planului şi (au făcut) mai mult decât au plănuit”, a spus unul dintre bărbaţi, despre care SBU a menționat că este un soldat rus.
De cealaltă parte, Rusia a negat că ar fi vinovată de distrugerea barajului. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat evenimentul drept un act de „sabotaj” ucrainean al cărui scop este de a priva de apă peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, dar şi de a distrage atenţia de la eşecurile lansării contraofensivei ucrainene.